Yaralar neden geç iyileşir? Kronik yaralar tehlikeli mi?

Günlük hayatın koşuşturması içinde bazen yaralanabiliyoruz. Bu yaralar genellikle birkaç gün içinde kapanırken bazen iyileşmesi ayları bulabiliyor. Peki bazı yaralar neden geç kapanır? Kronik yara nasıl olur?

6.07.2023 13:01:00 0
Yaralar neden geç iyileşir? Kronik yaralar tehlikeli mi?

'Zaman her yaranın ilacıdır' sözünü bilirsiniz. Ne yazık ki, bu mutlaka doğru değil. Çünkü kronik yaralar haftalarca, hatta aylarca devam edebilir ve çoğu durumda tıbbi müdahale olmaksızın iyileşmez. 

KRONİK YARA NEDİR?

Dört hafta içinde önemli ölçüde veya sekiz hafta içinde tamamen iyileşmeyen bir yara kronik olarak kabul ediliyor. Herhangi bir iyileşme belirtisi göstermeyen bir yaranız varsa mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekiyor. Zira kronik yaralar tedavi edilmezse tehlikeli komplikasyonlara neden olabiliyor.

YARANIN KRONİKLEŞTİĞİNİ NASIL ANLARIZ?

Yeni bir yara genellikle kırmızı, tahriş olmuş ve muhtemelen şişmişken, kronik bir yaranın kendine özgü bazı semptomları var. 

  • 30 günlük süre içinde kabuklanma veya yeni doku gibi iyileşme belirtileri olmaz.
  • Yara bölgesi çevresinde uyuşma yaşanır. 
  • Renk değişikliği görülür.
  • Kötü bir koku vardır.
  • Yaradan akıntı gelir.
  • Fark edilir derecede şişlik olur. 

Uzmanlara göre bir yara durgun kaldığında, genellikle iyileşme sürecinin devam etmesine izin vermek için tedavi edilmesi gereken bir veya daha fazla altta yatan durum olabilir. Bunda rol oynayan 6 neden var. 

ENFEKSİYON

Cildiniz, vücudunuzun enfeksiyona karşı ilk savunma hattı. Deri yırtıldığında, bakterilerin vücuda açık bir yaradan girmesine izin verir. Bir yaradaki enfeksiyonlar iyileşme sürecini neredeyse tamamen durdurabilir. Çünkü vücut yarayı iyileştirmek yerine enfeksiyonla savaşır. Bir yara enfeksiyon kaparsa, yaranın çevresinde kızarıklık, şişme ve ağrının yanı sıra irin veya kötü kokulu sıvı fark edebilirsiniz. Enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik tedavisi kullanılabilir.

ZAYIF KAN DOLAŞIMI

İyileşme sürecinde, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri, dokuyu yeniden oluşturmaya başlamak için bölgeye yeni hücreler taşır. Zayıf kan dolaşımı bu süreci yavaşlatabilir ve yaranın iyileşmesi çok daha uzun sürebilir. Diyabet ve obezite gibi kronik durumlar, zayıf kan dolaşımına neden olabilir. Egzersiz yapmak veya yarayı yükseltmek dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

BESLENME YETERSİZLİĞİ 

Vücudun, yeni doku oluşturmak için normal günlük ihtiyacın üç katı kadar yeterli bir protein kaynağına ihtiyacı var. Yeteri kadar su içmek de yaraların iyileşmesine yardımcı olmada anahtar olarak görülüyor. Ancak yetersiz beslenme genellikle iyileşmeyecek yaraların bir nedeni olarak göz ardı ediliyor. 

DİYABET

Yüksek kan şekeri, şeker hastasının kan dolaşımını yavaşlatabilir ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek onu daha yüksek bir enfeksiyon riskine sokar. Ayrıca şeker hastası bir kişide sinir hasarı olabilir, bu nedenle bir yerinin acıdığını hissetmeyebilir. 

ÖDEM

Ödem, ciltte biriken sıvıdan kaynaklanır ve cilde oksijeni kısıtlayarak vücudun bir yarayı iyileştirme yeteneğini bozabilir. Sıvıyı çıkarmak için çeşitli kompresyon terapileri kullanılabilir. Şişlik indiğinde, uygun yara iyileşmesi başlayabilir. 

TEKRARLAYAN TRAVMALAR

Bir kişi sık sık pozisyon değiştirmediğinde ve bir yara tekrarlayan travma veya baskıya maruz kaldığında, kan dolaşımının yavaşlaması nedeniyle iyileşme sürecini uzatabilir ve hatta durdurabilir. Belden aşağısı felçli, omurilik yaralanmalı hastalar veya yatak istirahatinde olanlar tekrarlayan travma için daha büyük risk altında.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.6° / 9.2°

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor

Türk İş 1 Mayıs’ı Bursa’da Kutlayacak

BBP RİZE’DEN BAŞKAN METİN’E ZİYARET

Deniz: Yaş Çay Alım Fiyatı 25 TL ile 28 TL Arasında Olmalı