Tarih: 09.08.2023 10:58

Yazın Serinleten Asitli İçecekte Kemik Erimesi Riski!

Facebook Twitter Linked-in

Ortalama yaşam süresinin uzaması, beslenme alışkanlıkları ve yaşam şekillerinin değişmesiyle birlikte tıp dilinde osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen hastalığa bağlı rahatsızlıklarının ciddi derecede arttığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, hastalığın 50 yaş üzerindeki kadınların yarısında, erkeklerin ise yüzde 25’inde görüldüğünü kaydetti.

Güngör, bu artışta yazın serinlemek amaçlı çokça tüketilen asitli içeceklerin de önemli bir payı olduğunu vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

“Gıdalarla alınan asit içeriği idrarla atılmaktadır. Çok asidik gıda tüketildiğinde kemikteki kalsiyumu emerek kemik erimesine neden olmaktadır. Hazır yiyeceklerde ve gazlı meşrubatlarda fazla miktarda bulunan fosfor; gıdalarla fazla alındığında kemik erimesine yol açmaktadır. Stresli anlarda üretimi artan kortizol hormonu da kemik yıkımını artırmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir ömür için vatandaşlarımızın doğal ve dengeli beslenmesini, bol bol hareket etmelerini ve mümkün olduğunca stresten uzak olmalarını öneriyoruz.”

 

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —