Anne karnında anlaşılabilen hastalıkların teşhisinin konulması için, çeşitli yöntem ve testler mevcuttur. Ancak anne karnında anlaşılması mümkün olmayan, sadece doğumdan sonra tanısı koyulabilen hastalar için, bebek tarama testi uygulanmaktadır.
Bebek tarama testinin yapılma amacı, anne karnında gelişmekte olan bazı rahatsızlıkların, vücutta mevcut olan çeşitli maddelerin azlığı ya da çokluğu sebebiyle sentezlenmesidir. Bu tip durumlarda bebeğin doğumu oldukça sağlıklı görülür ve birkaç ay her şey normal seyrinde ilerler. Fakat birkaç ay geçtikten sonra, bebekte çeşitli beyinsel sorunların oluşmasına sebep olacak hastalıklar ortaya çıkar.
Zihinsel fonksiyonlara ve beyne zarar veren bu hastalıkların erken teşhis edilmesi sayesinde, çeşitli önlemler alınarak hastalıkların etkileri ortadan kaldırılabilir. Bu sebeple yeni doğan tarama testleri sağlık bakanlığı tarafından zorunlu hale getirmiştir.
Bebek tarama testinin yapılması için, örnek toplama amacıyla ‘’Guthrie’’ adı verilen yöntem kullanılmaktadır. Doğumun hemen ardından ya da 3-4. günlerde yapılabilen yeni doğan tarama testleri için, bebeğin topuğundan kan alınmaktadır.
Topuktan çıkan kan, özel bir kurutma kâğıdına emdirilerek, testlerin yapılması amacıyla ana merkeze gönderilmektedir. Doğumdan hemen sonra testlerin yapılma imkanı bulunmasına rağmen, doktorların tavsiyesi testlerin, doğumdan 3 veya 4 gün sonra yapılmasıdır. Çünkü bebek doğar doğmaz yapılan testlerde, bazı hastalıklar kendisini belli etmiyor olabilir. Çok erken alınmış olan kan örneklerinden hatalı sonuçlar çıkabileceği gibi, 7. günden sonra yapılan testler de hatalı sonuçlar vermektedir.
Bu sebeple ilk 3-4. günde testlerin yapılması, en doğru sonuçların alınmasını sağlayacaktır.