Yenidoğan Bebek Nasıl Emzirilir? Annelerin Emzirirken Yaptığı Hatalar...

Emzirme, yeni anneler için en endişe verici konulardan biridir. Bebek beslenmesinde önemli olan emzirme tüyoları verilirse anne bebek arasındaki iletişim de güçlenir. 'Bebeğimi nasıl düzgün emziririm?' Siz de inanıyorsanız doğru emzirme bi

SAĞLIK 18.02.2023 16:16:38 0
Yenidoğan Bebek Nasıl Emzirilir? Annelerin Emzirirken Yaptığı Hatalar...

Doğum eylemi gerçekleştikten sonra bebek ile annenin sağlık durumu iyiyse ilk yarım saatte ya da en geç 1 saat içinde emzirilmesi uygun görülüyor. Gündelik yaşantı içerisinde 'ilk ağız', tıp dilinde de 'kolostrum' denilen ilk sütün verilmesi esnasında yeni doğan bebeklerde doğru emzirme yöntemlerinin gerçekleştirilmesi çok önemlidir.  Anne sütünün yetersizliği farklı nedenlere bağlı olarak değişebiliyor iken, farkında olmadan yapılan emzirme davranışları da bebeğin sütten etkin yararlanamamasına ve zamanla sütün azalmasına bile sebep olabiliyor. İlk altı ayda anne sütü alınmasının gerekliliği üzerinde duran uzmanlar, doğru emzirme yöntem ve pozisyonları ile emzirmenin gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.

EMZİRMEYE NASIL BAŞLANMALI? YENİ DOĞAN BEBEKLERDE EMZİRME TEKNİKLERİ VE EMZİRME POZİSYONLARI...

Bebeğini ilk defa emzirecek olan annelerin bu sırada kendilerini kasmayıp rahat hissetmeleri oldukça önemlidir. Emzirmede en uygun pozisyon için gösterilebilecek bir tanım yoktur. Her anne bebeğini nasıl rahat tutuyorsa o şekilde emzirmelidir. Annenin bebeğini rahatlıkla kavrayabildiği yani zorlanmadan tuttuğu şekil anne ve bebek için en uygun pozisyondur zaten.

En genel haliyle bebeğin nasıl emzirilebileceğini gösterecek olursak; bebeğin başı dirsek boşluğuna gelecek hizada kolun iç yüzeyine doğru yerleştirilir ve olabildiğince anneye yakın tutulur. Emzirme esnasında bebeğe öncelikle bir göğüs verilmeli ve öğün içerisinde bir memedeki sütün biteceği kadar beslenmesi önemlidir.

Bebeğin emeceği sırada ağzına alacağı ilk süt, su ve proteinden zengin iken, sondan gelen süt ise yağ bakımından boldur. Bebeğin kaloriden zengin yağlı sütü alabilmesi kimi bebeklerde ilk 15 dakikayı bulurken, kimilerinde 30 dakikanın sonunda bulur. Dolayısıyla tek bir meme bitmeden diğerine geçilmemelidir. Bebeği ne kadar doğru emzirirseniz emzirin 30 dakikayı kesinlikle geçmemelidir. Aksi takdirde göğüs ucu yaralar olabilir.

DOĞRU EMZİRME NASIL GERÇEKLEŞİR? ÇENESİ MEMEYE TEMAS EDİYORSA...

Emme esnasında bebeğin ağzının koyu kahverengi olan bölgeyi tamamen içine alabilmesi gerekir. Çene kısmının memeye temas etmesi bebeği doğru emzirildiğinin işaretlerindendir. Memeyi tamamen boşalttıktan sonra göğüslerinize soğuk uygulama yaparsanız oluşabilecek ödem riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

EMZİRİRKEN YAPILAN HATALAR NELER? YANLIŞ EMZİRME TEKNİKLERİ...

Emzirme dönemindeki annelerin neredeyse tamamına yakın bir çoğu bebeklerini emzirirken yaygın olarak iki hatayı yapıyor. Bunlardan ilki emzirme sırasında bebeğin daha kolay süt alması için annenin makas işlemi ile parmaklarını meme arasına almasıdır. Anne bebeğinde bu hareketi yaptığı zaman meme üzerinde bir basınç uyguluyor ve süt kanallarında birikmiş olan sütün bebeğe ulaşmasını engellemiş oluyor.

Makas işleminin uygulanabilecek tek bir durumu vardır o da annenin sütünün aşırı aşırı fazla olması ile ziyan olmaması için duraklatmak amacıyla yapılır.

İkincisi de bebeği emzirirken bebeğin hava yutmasından kaynaklanan gaz sorunudur. Bebekte gaz oluşumunun en önemli nedeni annenin yanlış emzirme pozisyonundan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bebeğin annesinin memesindeki koyu olan kısmın tamamını alması gerekir. Böylelikle doğru emzirme gerçekleşmiş olur.

Annelerin emzirirken yaygın olarak yaptıkları en büyük hata makas yöntemidir. İşaret ve orta parmak açık olup diğerleri kapalı olacak şekilde meme ucunu arasına almak, süt kanallarını kapatır ve akışı engeller. Memenizin bebeğinize ağır gelmemesi için elinizle alttan destek verebilirsiniz.

Yeni doğan bebekler ise emerken çok sık yorulacağı için parmağınızla bebeğinizin çene altına birkaç kez dokunmanız dilini damağına değecek ve tekrar emmeye başlayacaktır.