Yerel Seçimlerde Oy Nasıl Kullanılır? Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler

An itibariyle Türkiye genelinde 31 Mart 2024 yerel seçimlerine hazırlık süreci devam ederken, vatandaşlarımızın oy kullanma süreci hakkında merakları artıyor.

AKTUEL 19.01.2024 16:40:00 0
Yerel Seçimlerde Oy Nasıl Kullanılır? Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler

Yerel seçimler, belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyelerinin seçildiği, yerel demokrasinin geliştirilmesi için önemli bir fırsat sunan seçimlerdir.

Yerel seçimlerde oy kullanmak için 18 yaşını doldurmuş ve yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı olan her Türk vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir.

Ancak oy kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İşte yerel seçimlerde oy kullanma süreci ve dikkat edilmesi gerekenler:

Oy Nedir?

Oy, demokratik bir sistemde bireylerin tercihlerini ifade etmek amacıyla düzenlenen seçimlerde, referandumlarda veya benzeri katılım süreçlerinde kullanılan bir araçtır. Oy, bireylerin belirli bir adaya, partiye, politikaya veya belirli bir konuya yönelik tercihini ifade etmelerini sağlar. Bu, demokratik toplumlarda halkın siyasi süreçlere katılımını ve temsilini sağlayan önemli bir unsurdur.

Yerel Seçimlerde Oy Nasıl Kullanılır?

Yerel seçimlerde oy kullanmak için 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Oy kullanma işlemi okullarda yapılmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi internet sitesine giriş yaparak oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz

Yerel Seçimlerde Oy Kullanma Sürece

  • Oy kullanmaya gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin. Bu bilgiyi seçmen bilgi kağıdınızda veya YSK’nın internet sitesinde1, e-Devlet kapısında veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasında bulabilirsiniz. Oy kullanma saatleri tüm yurtta 08.00-17.00 arasındadır.
  • Oy kullanmaya giderken üzerinizde T.C. kimlik numarası olan bir kimlik belgesi bulundurun. Bu belge nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartı gibi resmi nitelikteki bir belge olabilir. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz.
  • Oy verme yerine girdiğinizde sandık görevlilerine kimlik belgenizi ve seçmen sıra numaranızı verin. Size verilen oy pusulasını alın ve oy verme kabinine girin. Oy verme kabinine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girmek yasaktır.
  • Oy verme kabininde oy pusulasını dikkatlice inceleyin. Oy pusulasında mühür dışında başka hiçbir işaret veya yazı olmadığından emin olun. Oy pusulasında tercih ettiğiniz parti veya adayın bulunduğu bölüme mührü basın. Mührü basarken birden fazla bölüme değmemesine veya bölümleri geçmemesine dikkat edin. Aksi takdirde oyunuz geçersiz sayılabilir.
  • Oy pusulasını iyice kuruduktan sonra tek zarfa katlayın ve zarfı sandığa atın. Sandık görevlilerinin gösterdiği yere imza atın ve kimlik belgenizi geri alın. Oy verme işleminiz tamamlanmıştır.

Oy kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.Oy kullanma hakkınızı kullanmak için sandığa gitmeniz gerekir. Başkası adına oy kullanamaz veya oy kullanmanızı engelleyemezsiniz..

2.Oy kullanırken başkalarından etkilenmemeye veya baskı altında kalmamaya özen gösterin. Oy verme yerinde propaganda yapmak, seçmenleri yönlendirmek veya rahatsız etmek yasaktır.

3.Oy kullanırken sandık görevlilerine ve diğer seçmenlere saygılı davranın. Oy verme yerinde kavga, gürültü, tartışma gibi olumsuz durumlardan kaçının.

4.Oy kullanırken seçim güvenliğine katkıda bulunun. Oy verme işleminin şeffaf, adil ve hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi için sandık görevlilerine ve gözlemcilere yardımcı olun.

5.Oy verme yerinde herhangi bir usulsüzlük veya ihlal gördüğünüzde ilgili mercilere bildirin.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.6° / 11.8°

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor

Türk İş 1 Mayıs’ı Bursa’da Kutlayacak