Yeşil gül fidanı ne zaman dikilir, nasıl yetiştirilir?

Yeşil gül, doğurganlığın ve iyimserliğin sembolüdür.

AKTUEL 15.09.2023 13:16:00 0
Yeşil gül fidanı ne zaman dikilir, nasıl yetiştirilir?

Yeşil Gül Bitkisi Tarihsel Özellikleri

Yeşil gül fidanı nadir bir tür olmasına rağmen doğada kendiliğinden yetişebilen bir türdür. 18. Yüzyıl Çin kaynaklarında ilk defa yeşil gül çiçeği tarihsel kaynaklarla belgelenmiştir. Ancak bu nadir yeşil güller imparatorun malı sayılıyor ve Yasak Şehir’de yetiştiriliyordu. Öte yandan 1856 yılına gelindiğinde İngiliz fidanlığındaki iki botanikçi Bembridge ve Harrison tarafında yetiştirilip halkın kullanımına sunuldu ve buradan da tüm dünyaya yayıldı. Yeşil gülün çiçekleri aslında genetik bir anomalidan kaynaklanmaktadır. Ve bu anomalilikteki ortak görüş bu bitkinin varlığının anahtarı olduğu yönündedir.

Yeşil Gül Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Yeşil gül fidanı özgün ve yabancı olduğumuz bir gül çeşidi olmasına rağmen diğer güllerle benzer zamanlarda dikilebilir. Ekim ayı gül fidanlarının dikilebileceği bir aydır. Öte yandan kışın soğuk geçtiği yerlerde yeşil gül fidanı Mart ile Nisan ayları arası dönemde dikilebilmektedir.

Yeşil Gül Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Estetik değeri yüksek olan bitkiyi kendi bahçenizde nasıl yetiştirirsiniz? İşte adım adım yeşil gül fidanı yetiştirme rehberi:

Yeşil güller, iyi drenajlı, humusça zengin toprakları tercih eder. Toprağınızın pH seviyesinin 6.5 ile 7 arasında olmasını sağlayarak, güller için en uygun ortamı oluşturmuş olursunuz. Eğer toprak yapınız ideal değilse, organik kompost ve perlit ekleyerek toprak yapısını iyileştirebilirsiniz.

Yeşil güller tam güneşi tercih eder. Fidanınızı en az 6 saat doğrudan güneş alacak bir yere dikmelisiniz. Ayrıca, iyi hava sirkülasyonunu destekleyecek açık bir alanda olmasına özen gösterin.

Fidanınızı bir çukura yerleştirirken, kök topluluğunun üst kısmının toprak seviyesinden biraz yukarıda olduğundan emin olun. Fidanı dikerken çukurun içerisine kompost veya organik gübre ekleyerek toprağa besin katkısında bulunabilirsiniz. Fidan dikimi gerçekleştirildikten sonra mutlaka can suyu verin.

Yeşil gül Fidanı Dikim Aralığı

Yeşil gül fidanı dikim işleminde dikim aralığı birkaç sebepten dolayı önemlidir. Bunlardan ilki herhangi bir hastalık yayılımının önüne geçmektir. Diğeri ise fidanlar arasında uygun aralık köklerin yayılmasına ve aynı zamanda hava almasına yardımcı olur. Buradan hareketle fidanlar arasında en az 50 ila 60 cm mesafe bırakılması önerilmektedir.

Yeşil Gül Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır?

Yeşil gül fidanında sulama hassas bir konudur. Toprak nemini korumalı, ancak suya doymamalıdır. Haftada bir kez derinlemesine sulama, köklerin derinlere inmesini teşvik eder.

Yeşil Gül Fidanı Ne Kadar Sürede Büyür?

Yeşil gül fidanı doğru yetiştirme yöntemleri uygulandığı takdirde sağlıklı ve bol çiçekler verir. Yeşil gül fidanının tam olarak olgunlaşması ve tam boyutuna ulaşması genellikle 2-3 yıl sürer.

Yeşil Gül Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Yeşil gül fidanının meyveleri üzerindeki yeşil göz alıcı çiçeklerdir. Fidanın optimum koşullarda ideal olarak çiçek açması iki ila üç yıl sürebilir. Elbette bu süre doğru bakım yöntemlerinin uygulanmasından geçmektedir.

Yeşil Gül Fidanı Hangi Ay Dikilir?

Yeşil gül fidanı için kışların soğuk geçmediği yerlerde Ekim ayı idealdir. Bunun dışında Mart ile Nisan ayı arasında da yeşil gül fidanı dikimi gerçekleştirilebilir.

Yeşil Gül Fidanı Bakımı

Yeşil gül fidanı hassas ve narin bir tür olduğu için bakımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Yeşil gül fidanı bakımı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Sulama: Yeşil güllerin toprağı sürekli nemli tutulmalıdır. Ancak toprak suya doymamalıdır. Haftada bir kez derinlemesine sulama, köklerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Sabah saatlerinde sulama yaparak, yaprakların gün içinde kurumasını sağlamalısınız.
Budama: İlkbaharda, kışın zarar görmüş veya hastalıklı dalları kesin. Budama, bitkinin enerjisinin daha sağlıklı sürgünlere yönlendirilmesine yardımcı olur.

Hastalık ve Zararlı Kontrolü: Yeşil güllerde de diğer gül türlerinde olduğu gibi yaprak biti, örümcek akarları ve bazı fungal hastalıklar görülebilir. Doğal böcek ilaçları veya fungisitlerle bu problemler kontrol altına alınabilir.

Gübreleme: Yeşil gül fidanı, aktif büyüme dönemlerinde, özellikle ilkbahar ve yaz başlangıcında dengeli bir gübreyle beslenmelidir. Organik gül gübreleri veya yavaş salınımlı gübreler idealdir.

Kış Bakımı: Sert kış şartlarına maruz kalıyorsanız, kök bölgesini korumak için fidanın etrafına yaprak veya samanla malç uygulaması yapabilirsiniz.

Yeşil Gül Fidanı Türkiye’de Yetişir mi?

Yeşil gül Türkiye’ye özgü endemik bir tür olan ve dünyada sadece Halfeti’de yetiştirilen karagül’ün yetiştiği yerlerde yetişebilmektedir. Hatta karagüle rakip olduğu bile söylenenler arasındadır. Türkiye’de ise sadece Halfeti bölgesinde yetiştirilen yeşil gül fidanı için bilimsel çalışmalar yapılması için gerekli hazırlıklar başlatılmıştır. Bu adımla yeşil gül fidanının genlerinin korunması için gerekli zemin hazırlanmıştır.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!