Yıllardır yanlış kullanıyormuşuz!

Diş fırçalamak önce ağız, sonra da genel sağlık için büyük önem taşıyor. Son yıllarda özellikle elektrikli diş fırçaları ise daha çok tercih ediliyor. Ancak yapılan bir incelemeye göre insanların çoğu bu cihazı yanlış kullanı

SAĞLIK 20.06.2023 16:18:16 0
Yıllardır yanlış kullanıyormuşuz!

Elektrikli diş fırçaları son yıllarda çoğu insan tarafından tercih edilir hale geldi. Ancak uzmanlara göre kullanıcıların yaklaşık yarısı dişlerini yanlış fırçalıyor.

HER BİN KİŞİDEN 30'U YANLIŞ KULLANIYOR

Elektrikli fırçalarla ilgili uyarılar, zayıf ağız hijyenini Alzheimer hastalığına bağlayan birkaç çalışmanın ardından ortaya çıktı. Bu noktada Birleşik Krallık'ta bir araştırma yapıldı. 1.000 kişiden 30'u, elektrikli diş fırçalarının başlığını asla değiştirmediklerini itiraf etti.

Elektrikli diş fırçası kullanıcılarının yaklaşık yarısının fırçalarının başlıklarını yeterince sık değiştirmediği ve bunun da fırçaların avantajlarını önemli ölçüde azalttığı ortaya konuldu. 

F. NUCLEATUM BAKTERİSİ ALZHEIMER'A YOL AÇIYOR

Diş Hekimi Dr. Nigel Carter, yıpranmış diş fırçalarının dişlerinizi düzgün bir şekilde temizleyemediğini ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Dişlerin yanlış temizlenmesi, dişlerde bakteri plağının birikmesine de neden olabiliyor. Bu çok önemli. Zira önceki çalışmalar, diş eti iltihabına neden olduğu bilinen F. nucleatum bakterisinin Alzheimer hastalığına da zemin hazırlayabileceğini göstermişti.

Diş hekimi Davinder Raju ise genel sağlığı korumak için diş fırçası başlıklarının her üç ayda bir veya daha erken değiştirilmesini öneriyor. Ayrıca yaşlandıkça daha duyarlı hale gelen dişlerin bakımı için altı ayda bir kontrole gidilmesi lazım. Raju, dişlerin günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile fırçalanmasını ve fırçalamadan hemen sonra tükürülmesini, ağzın suyla iyice çalkalanmasını öneriyor. 

ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇASI NASIL KULLANILMALI? 

Elektrikli diş fırçalarının daha etkili olabilmesi için ise tam iki dakika fırçalama yapmak gerekiyor. Dişlerin önü ve arkası ihmal edilmemeli. Hatta fırçalama yapılırken ağız dört kısma ayrılmalı. Ön ve arka kısımları, çiğneme yüzeyleri ve arka dişlerin arka yüzleri, dil ve damak şeklinde. Sertçe bastırmamalı veya ovalamamalı. 

Öte yandan yapılan bir incelemede, hem manuel hem de elektrikli diş fırçalarının etkinliğini karşılaştıran 29 farklı çalışma gözden geçirildi. Elektrikli diş fırçalarının hem plak oluşumunu hem de diş eti iltihabına neden olan bakterileri azaltmada manuel diş fırçalarına göre önemli ölçüde daha etkili olduğu bulundu.