Bu sene de YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava giren adaylar sabırsızlıkla tercih dönemini beklemeye koyuldu. Tabii ki bu sıralar en çok merak edilen konulardan biri de adayların tercihlerini hangi platform üzerinden ve nasıl yapacakları konusu oldu. Peki sınava giren üniversite adayları tercihlerini hangi platformdan yapacak? YKS tercih robotu nedir, ne işe yarar? YKS tercih robotu nasıl kullanılır? İşte tercih robotu ile ilgili tüm merak edilenler.
YKS Tercih Robotu 2023
Üniversite adaylarının hatasız ve güvenli bir şekilde tercih yapmaları için tercih robotlarından yardım almayı planlamaktadır. Tercih robotları Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girmiş olan öğrencilerin tercih dönemi süresince hangi üniversite ve bölümleri seçmeleri konusunda yardımcı olmak amaçlı hazırlanmış robotlardır. Tercih robotları öğrencilere tercihlerini rahatça yapmaları açısından rehber olmaktadır. Bunlardan biri de YÖK Atlas Tercih robotudur. YÖK tarafından hazırlanmış bir kaynak olan YÖK tercih robotu adayların tercihleri en doğru ve hatasız şekilde yapmaları için kurulmuştur.
YÖK Atlas Nedir?
YÖK Atlas Robotu yardımı ile tercihte bulunacağınız üniversite hakkında birçok bilgi bulabilirsiniz. Bu bilgilerden bazıları şunlardır:
Üniversite kontenjan sayısı, üniversiteye yerleşen kişi sayısı,
Üniversite ek yerleşen ve ek kayıt yaptıran kişi sayısı,
Yerleşen kişilere göre cinsiyetlerinin dağılımı,
Yerleşen kişilerin hangi coğrafi bölgeden geldikleri,
Yerleşen kişilerin üniversiteye geldikleri şehirler,
Yerleşen kişilerin öğrenim durumları,
Yerleşen kişilerin liseden mezun oldukları yıllar,
Yerleşen kişilerin liseden mezun oldukları alanlar,
Yerleşen kişilerin hangi liseden mezun oldukları,
Yerleşen kişilerden okul birincisi olanlar,
Yerleşen kişilerden sonuncu olanın profili,
Üniversitenin taban puanı ve başarı sırası
Yerleşen kişilerin kaçıncı tercihlerinde yerleşmiş olduğu.
YÖK Atlas Robotu Nasıl Kullanılır?
Sitenin sayfasında çıkan “Üniversite Seç” kutusuna istenilen üniversite yazılarak o üniversitede bulunan lisans programları görüntülenebilir.
Hangi mesleğe ilgi duyuyorsanız “Program Seç” kutusuna o mesleği yazarak bu mesleğin bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Üniversitenin üstüne tıklayarak bölüm hakkındaki detayları görebilirsiniz.
YÖK Atlas Tavsiyesinde Bulundu?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların, istedikleri programlar hakkında en kapsamlı ve doğru bilgiye YÖK Atlas aracılığıyla ulaşabileceğini bildirdi.
Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, YKS sonuçlarının adaylara ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
Sınav sürecinde yoğun şekilde çalışan adaylar ile onlara destek oldukları için aileler ve öğretmenlere teşekkürler eden Özvar, “Önünüzde, sizlerin bundan sonraki yükseköğretim hayatını belirleyecek tercih dönemi var. İstediğiniz programlar hakkında en kapsamlı ve doğru bilgiye YÖK Atlas aracılığıyla ulaşabilirsiniz. YÖK Atlas ile programların altyapıları, akademik kadroları, yerleşen öğrenciler, başarı sıralamaları ve kontenjanlar gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
Özvar, adayların tercih edeceği programlar hakkında karar verirken, Lisans ya da Önlisans Tercih Sihirbazı modülünden detaylı inceleme yapabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
“YKS Tercih Listem modülünü kullanarak tercih listesi oluşturabilirsiniz. Yükseköğretim öğrencilerimizin daha iyi koşullarda ve nitelikli eğitim almaları için Yükseköğretim Kurulu olarak çalışmalarımızı sürdürmekte ve öğrencilerimize burs, staj ve mezuniyet sonrası istihdam konularında avantajlar sunmaktayız. Yükseköğretim kurumlarımızın sizlere sağlayacağı bilgi ve birikimle mezun olduğunuzda, topluma katkı sağlayacağınıza inancım tamdır. Hepinize tercih döneminde kolaylıklar diliyorum, bahtınız açık olsun.”
YÖK Tercih Sihirbazı Ne İşe Yarar?
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların gözü YKS tercihleri ve YÖK tercih sihirbazına çevrildi. YÖK tercih sihirbazı; Ön lisans Tercih Sihirbazı ve Lisans Tercih Sihirbazı olarak ikiye ayrılır.
Adaylar lisans tercih sihirbazı sayesinde; son 3 yılın (2018, 2019, 2020) taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne erişme imkanına sahip olacak.
Ön lisans tercih robotu sayesinden adaylar; son 1 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, burs oranlarına, üniversite türüne, öğretim türüne göre arama yapma olanağı sağlıyor.