Tarih: 22.07.2024 08:17

YRP’ den Çay Kanunu Çağrısı: "Her Yıl Aynı Senaryo, Acilen Çay Kanunu Çıkarılmalı"

Facebook Twitter Linked-in

Zerdeci, bölgedeki çay üreticilerinin her yıl büyük ekonomik mağduriyetler yaşadığını vurgulayarak, bu yıl da yaş çay taban fiyatının beklentilerin altında kalmasının özel sektörün üreticilere geçen yılın fiyatlarına yakın fiyatlarla çay satma zorunluluğu getirdiğini ifade etti.
Başkan Zerdeci, çay üreticilerinin mağduriyetinin bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, "Ülkemizde zor durumda olan dar gelirli vatandaşlarımız çeşitli ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, bölge insanımızın düşük çay fiyatlarıyla yaşadığı mağduriyet de bölge ekonomisini ciddi şekilde sarsmaktadır. AK Parti hükümetleri döneminde 20 yıla yakın bir süredir müstahsilin haklarını koruyacak ve çayın gelişimine destek verecek çay kanununun çıkarılması gündemde olmasına rağmen, bu konuda bir adım atılmamıştır. Hükümetin bu konudaki samimiyetsizliği ortadadır" dedi.
Zerdeci, çayın stratejik bir ürün olduğunu ve kanunla korunması gerektiğini vurguladı. Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı çay taban fiyatının sadece ÇAYKUR’un fiyatına etki ettiğini ve yeterli olmadığını ifade eden Zerdeci, "Yaşanan mağduriyetlerin nedeni hükümetin çay tarımı ile ilgili gereken kanuni düzenlemeleri yapmaması ve geciktirmesidir. Çay stratejik bir üründür ve kanunla korunmalıdır. Yapılacak çay kanunu düzenlemelerinin müstahsil haklarını koruyacak, ÇAYKUR’un ve bölge ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayacak birçok faydası olacaktır" dedi.
Hükümetin çay kanunu düzenlemesini bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini belirten Zerdeci, "Bölge milletvekillerini ve hükümeti bu mağduriyetlerin giderilmesi için göreve davet ediyoruz. Acilen çay taban fiyat uygulamasını kanunlaştırarak, devletin açıkladığı taban fiyatın altına alım yapılmasını engelleyecek ve müstahsilin mağduriyetini giderecek çay kanununu çıkarılmasını hükümetten bekliyoruz" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —