Tarih: 26.05.2023 14:46

Yüksek ürik asit beyni nasıl etkiler?

Facebook Twitter Linked-in

İngiliz bilim adamları, kandaki ürik asit artışının beyni erken yaşlandırabildiğini ve ciddi nörolojik hastalıkların gelişmesine yol açabileceğini açıkladı.

YÜKSEK ÜRİK ASİT GUTA SEBEP OLUYOR

Araştırmacılar, yüzlerce gut hastasının beyin MRI taramalarını inceleyerek bu sonuca vardı. Zira gut da, yüksek ürik asit seviyelerinden kaynaklanır.

Cambridge ve Oxford Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre vücudun eklemlerinde akut ağrı ve iltihaplanma ile kendisini gösteren gut, eklemlerde ve çevre dokularda sodyum ürat kristallerinin birikmesinden dolayı gerçekleşiyor. 

BUNAMA İLE ÜRİK ASİT ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR? 

Yakın zamana kadar, yüksek ürik asidin beyni etkilediği düşünülmüyordu. Ancak son yıllarda nörolojik hastalıklarla olası ilişkisi konusunda çelişkili bulgulara sahip çalışmalar yayınlandı. Bu hastalıklar bunama ve Parkinson olarak belirlenmiş durumda. 

Bilim adamları 11.735 gut hastasından alınan verileri inceledi. Bunların 1.165'inde beyin MR'ı da vardı. Ayrıca ürik asit yüksekliği olmayan binlerce gönüllüden alınan verilere de baktılar. Gut hastası olan neredeyse her üç hastadan biri ürik asidi düşürmek için ilaç kullanıyordu. Gut hastaları, ortalama olarak sağlıklı akranlarından daha yaşlıydı. Üstelik çoğu erkekti.

Araştırmacılar hasta sonuçlarını Ocak 2022'ye kadar takip etti, Bu arada gönüllülerin 3.126'sında bunama gelişti ve 16.422 gönüllü hayatını kaybetti. 

GUT HASTALARINDA DEMANS RİSKİ YÜKSELİYOR

Çalışma ayrıca gut hastalarının demans geliştirme olasılığının ortalama yüzde 60 daha fazla olduğunu gösterdi. Ancak risk zamana bağlıydı. Gut teşhisi konulduktan sonraki ilk yıllarda risk daha fazlaydı. Gut teşhisinden sonraki ilk üç yılda risk, ürik asidi normal olan gönüllülere göre 7,4 kat daha fazlaydı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —