Yumurtlama günlerinde hamile kalma olasılığı daha yüksek olduğu için, çocuk sahibi olmak bu dönemlerde cinsel ilişkiye girme olasılığını artırır. Yumurtlama ile ilgili her kadının dikkat etmesi gerekenler!
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için çok önemli bir kriter, kadının her ayın başında yumurtlama dönemine denk gelmesi durumunda hamile kalma ihtimalinin çok daha yüksek olması, çeşitli nedenlerle hamile kalan kadınlarda biraz daha fazla olabiliyor. adet gecikmesi olan, vücutta gözle görülür bazı belirtiler, ağrı ve vücut ısısında artış ile yumurtlama zamanının geldiğine dair sinyaller almak mümkündür. Sağlıklı bir kadın vücudu için çok önemli olan yumurtlama aşaması, kadınları çocuk sahibi olma isteklerine birkaç adım daha yaklaştırır.
YUMURTLAMA NEDİR? YUMURTLAMA DÖNEMİ KAÇ GÜN SÜRER?
Yumurtlama, herhangi bir sağlık sorunu olmayan tüm kadınların yumurtalarını içeren foliküler keselerin, fallop tüplerinde bekleyen yumurtanın rahim ağzına doğru genişleyerek rahimle buluşması ile oluşan bir durumdur. erkek gameti olan sperm, döllenme ve embriyo oluşur, bu aşamalarda kadın vücudu hormonların etkisiyle hamileliğe hazırlanır.
Yumurtlama dönemi içerisinde yumurtanın belli bir boyuta gelip olgunlaşarak folikülden çıkması yaklaşık 6 gün kadar sürse de yumurtlama olayı 1 günü yani 24 saati kapsar. Yumurta folikülten uzaklaşıp fallop tüplerine doğru gittiği zaman 24 saat boyunca canlılığını yitirmez.
YUMURTLAMA DÖNEMİ BELİRTİLERİ NELER? YUMURTLAMA ZAMANI NASIL ANLAŞILIR?
Ancak yumurtlama semptomlarının şiddeti tüm kadınlarda aynı şekilde ilerlemez ancak alt karın bölgesinde ağrı ile kendini göstermeye başlayan yumurtlama evresini genel olarak ele alırsak, yumurtlama döneminde ortaya çıkan ağrı, olgun yumurta foliküle doğru gerilir, bazen yumurta fallop tüplerine atılırken oluşan yanma hissi eşlik edebilir. Vücut ısınızı ölçerek, yumurtlama olup olmadığınızı daha kolay anlayabilirsiniz.
Yumurtlama dönemi belirtileri arasında bir diğer işarette vajinal akıntıdaki farklılıktır. Adet sürecinin ortalarına isabet eden yumurtlama dönemi zamanı geldikçe, vajinal akıntının hacmi artar. Servikal mukusta görülen bu farklılık, spermin rahme erişmesini kolaylaştırır. Ayrıyeten spermin kadın vücudunda daha uzun süre canlı kalmasında da etkilidir.
Geneline bakacak olursak yumurtlama dönemi belirtileri şunlardır diyebiliriz:
-Memelerde hassasiyet
-Cinsel istek artışı
-Karında şişlik
-Tat ve kokulara hassasiyet
-Rahim ağzı açıklığında artış