Tarih: 22.06.2024 16:28

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Yurt dışı çıkış harcı, Türk vatandaşlarının T.C. pasaportuyla yurt dışına çıkışlarında ödemek zorunda oldukları bir vergi türüdür. Her seyahat edecek vatandaşın ülkeden ayrılmadan önce bu harcı ödemesi gerekmekte ve pasaport kontrolünde ilgili belgeyi ibraz etmesi gerekmektedir. Bu prosedür, bütün pasaport sahipleri için geçerlidir. Gri, yeşil ya da bordo pasaport olması farketmez. Harç ödenmediği takdirde, pasaport kontrolünde sorun yaşarsınız ve yurt dışına çıkışınıza izin verilmez.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye ve Nasıl Ödenir?

Yurt dışı çıkış harcını ödemek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Harcınızı ödemek için havalimanındaki ödeme noktalarını, internet üzerinden veya bir banka aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz.

Banka Üzerinden Ödeme

Seyahatten önce harcınızı ödemek için bir banka şubesine gidip, anlaşmalı oldukları bankalardan birini seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte harç ödemesi yapabileceğiniz bazı bankalar;

Online Ödeme

Yurt dışı çıkış harcını online olarak da ödeyebilirsiniz. Özellikle seyahatten önce yoğun olduğunuz zamanlarda banka şubesine gitmek zor olabilir. Bu gibi durumlarda internet üzerinden harcınızı ödeyebilirsiniz. Anlaşmalı bankaların mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Havalimanından Ödeme

Eğer seyahat planınızı ani bir şekilde yapmışsanız, yurt dışı çıkış harcını ödemeyi unutabilirsiniz. Bu durumda havalimanındaki harç ödeme noktalarından harcınızı ödeyebilirsiniz. Ödemenizin ardından size bir harç pulu verilecektir. Pasaport kontrolünde bu pulu göstermeniz gerekmektedir.

 


Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemez?

Aşağıdaki kişilerden yurt dışı çıkış harcı alınmamaktadır;


Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Yurt dışı çıkış harcı, “pul harcı” olarak da bilinir. Belirli muafiyet durumları haricinde herkes tarafından ödenmesi gereken bir ücrettir. 2023 yılı için belirlenen harç miktarı 150 TL olarak kalmış olup, 2024 yılı için herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Harç miktarları her yıl belirlenen oranlar çerçevesinde güncellenir.

 

İDDİA: Çıkan haberlere göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Cumhurbaşlanlığı’na verdiği öneride yurt dışı çıkış harcının 3000 TL’ye çıkartılmasını önerdi. Bu haber pek çok kişi tarafından büyük tepki aldı. Daha önce de 1500 TL’ye yükselticek tarzında haberler çıkmıştı. Bazı kişiler 3000 TL fiyatının öne sürülerek insanları 1500 TL’ye razı etmek olduğunu düşünüyor.

Eğer yurt dışı çıkış harç ücreti 1500 TL olursa zam oranı %1000, eğer ki 3000 TL olursa zam oranı %2000 olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —