Tarih: 18.09.2023 11:53

Yusufeli Barajı'nda Türbinler Enerji Üretimi için Dönüyor

Facebook Twitter Linked-in

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve kemer baraj sınıfında 275 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda elektrik üretimi için geri sayım başladı.

Bu kapsamda, barajda ıslak testler devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES'te elektrik enerjisi üretimi için gerçekleştirilen testlerin bir parçası olarak ilk türbin döndürme işleminin başlatıldığını duyurdu.

Bakan Yumaklı, "Mühendislerimiz test denemelerini titizlikle takip ediyor. Dünyanın 5'inci en yüksek barajından elektrik alacağımız günler yaklaşıyor" dedi.

Yusufeli Barajı'nda su tutma işlemi de başarıyla devam ediyor. 22 Kasım 2022'de başlatılan su tutma işlemi sonucunda, 15 Eylül 2023 itibarıyla su seviyesi 699,12 kotuna, su yüksekliği 195,62 metreye yükseldi ve depolanan su miktarı 1 milyar 697 milyon metreküpe ulaştı.

Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla birlikte, Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 oranında artacak ve 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Bu önemli projenin tamamlanması, ülkenin enerji üretiminde önemli bir adım olarak kayda geçecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —