İğde yemesi belki de en keyifli meyvelerden.
Kendisi küçük ama faydası büyük olan bir meyve iğde. Mis gibi kokusu ve ağızda dağılan yapısı, onu yerken insana hayli keyif veriyor.
Dünya genelinde birçok çeşidi olan iğdenin ülkemizde en çok tüketileni kuş iğdesi. Dalından taze koparıp yemenin yanında bu meyveyi aktar ve kuruyemişçilerden bulmak mümkün.
A, B1, B12, C, E, K, P vitaminlerinden zengin olan iğde, güçlü bir antioksidan ve bu özelliği sayesinde kardiyovasküler sistemi ve bağışıklığı güçlendiriyor. Yaşlanmaya, iltihaba, mide bağırsak ülserlerine, kansere ve radyasyonun etkilerine karşı koruyucu.
İğde omega 7 yani palmitoleik asit kaynağı bir meyve. Omega 7 adı pek duyulmayan ama Tibetliler ve Moğollar tarafından geleneksel ilaç olarak kullanılan bir besin maddesi. Özellikle akciğerler, mide, dalak, kan dolaşımı üzerine önemli etkileri var.
Omega 7 ayrıca cildi nemlendiriyor ve onarıyor. Yanık ve iyileşmeyen yaraların tedavisinde ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Yapılan çalışmalar, Omega 7'nin saç ve tırnak üzerinde de olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor.
Adı geçen Omega 7 yağ asidi insülin seviyesinin düzenlenmesini sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Bu mucizevi madde aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak vücudun insülin hassasiyetini artırıyor.
İğdenin diğer önemli özelliği bağırsak düzenini sağlaması. Özellikle ishal tedavisinde sık kullanılıyor.
İğde çiçeklerini kaynatıp balla tatlandırarak içmek öksürüğü azaltıyor. C vitamini deposu olan bu lezzetli meyve Eylül-Ekim aylarında tüketilebilir.