Tarih: 16.05.2023 14:46

“Zonguldak’a ‘Mimari Estetik Komisyonu’ şart!”

Facebook Twitter Linked-in

Zonguldak Eski Belediye Meclis üyesi ve Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Turhan Demirtaş, Zonguldak’ta binaların görünüşünü çevreye uygun olup olmadığı ve yakışıp yakışmadığı konusunda ‘Mimari Estetik Komisyon’ olması gerektiğini vurguladı.

Zonguldak Belediye Başkanlığına ‘Mimari Estetik Komisyon’ kurulu kurulmasına yönelik  2015 yılında önerge de sunduğunu belirten Demirtaş, şunları ifade etti;

“13 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe 3194 sayılı yasanın 8. Maddesinin ( j ) bendi ne göre; Belediyede, “ Mimari Estetik Komisyonu” kurulması gerekmektedir. Aradan yıllar geçmesine rağmen hala komisyon kurulmadı. “Zonguldak Belediyesi Mimari Estetik Kurulu Yönetmeliği” de hazırlanıp mecliste o zamanlarda kabul edilmedi.  Mimari Estetik Komisyonu’nun kurulabilmesi hakkındaki önergemin örneği ha la elimde duruyor.   Komisyonca özgün fikir ifade ettiği, ancak eserin bütünlüğünü bozmadığı ve estetik görünümünü değiştirmediği teknik, yönetsel amaçlar ve kullanım amacı nedeniyle zorunlu olduğuna mimari estetik komisyonu tarafından karar verilen değişiklikler müellifinin izni alınmaksızın yapılabilir. Bu durumda ilk müellif tarafından talep edilebilecek telif ücreti; proje sözleşmesinde belirlenen veya fatura edilen bedelin, sözleşmede belirlenmemesi veya fatura edilmemesi halinde ilgili meslek odasınca belirlenen mimari proje asgari hizmet bedelinin, tamamlanan yapılarda yüzde 20’sini, inşaatı süren yapılarda ise yüzde 15’ini geçemez. İlgili idareler, gerekmesi halinde ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla, uzmanlardan oluşan mimari estetik komisyonları kurar. Komisyon idare bünyesindeki en az biri mimar olmak üzere inşaat mühendisi, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve harita mühendisinden oluşur.” dedi.

Öte yandan; Mimari Estetik Komisyonu organize sanayi bölge müdürlükleri hariç, büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyesinin 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunundan gelen yetkileri saklı kalmak kaydıyla ilçe belediyeleri, büyükşehir olmayan illerde il, ilçe belediyeleri ve ilgili diğer idareler bünyesinde kurulabiliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —