Fenilketonüri Taraması ile Yenidoğanların Sağlığı Korunuyor
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla, yenidoğan bebeklerin sağlığını korumak adına yapılan tarama programlarına dikkat çekiyor.
Yenidoğan bebeklerin sağlıklı bir yaşama başlamalarını sağlamak amacıyla yürütülen tarama programları, erken tanı ile hastalığın seyrinde değişiklik yapılabilen ya da tamamen tedavi edilebilen hastalıklara odaklanıyor. Bu kapsamda Türkiye'de Fenilketonüri Tarama Programı, 1987 yılında Bakanlığımızın sorumluluğunda üniversitelerin desteğiyle başlatıldı ve sonrasında birçok hastalık eklenerek genişletildi.
Bugün itibariyle, yenidoğan bebeklerin taraması 6 farklı hastalık açısından gerçekleştiriliyor. Bu tarama, bebeğin ayak topuğundan alınan birkaç damla kanın özel bir filtre kağıdı üzerine damlatılarak yapılıyor. Erken tanı sayesinde, hastalığa sahip bebeklerin tedavisine erken erişim imkanı sağlanıyor.
Fenilketonüri, kalıtsal metabolik bir hastalık olup, vücutta dönüştürülemeyen fenilalanin adlı bir proteinin birikmesine neden olur ve geri dönüşümsüz beyin hasarına yol açabilir. Ancak erken tanı ve tedavi ile bu riskler önlenebilir. Hastalık belirtileri arasında zeka ve gelişim geriliği, kusma, aşırı hareketler ve ciltte döküntüler bulunur.