33 YILLIK BİRİKİM VAKIF RİZE DERGİSİ

Rize iline dair yayınlanan süreli yayınları biriktiriyor, dijital ortama aktarıyorum. Bu süreçte de dergileri yeniden gözden geçirme şansın oluyor.

RİZE 8.09.2023 22:01:00 0
33 YILLIK BİRİKİM VAKIF RİZE DERGİSİ

Rize iline dair yayınlanan süreli yayınları biriktiriyor, dijital ortama aktarıyorum. Bu süreçte de dergileri yeniden gözden geçirme şansın oluyor. Bu aralar 23 yıldan beri yayınlanan ve 56 sayıya ulaşan Vakıf Rize Dergisi üzerine çalışıyorum. Derginin bende 48 sayısı mevcut 8 sayı eksiğim var. 32 sayfa olarak Rize ilinin kurtuluş yıldönümünde 2 Mart 1990 yılında yayınlanan dergi günümüzde kuşe kâğıda 120 sayfa (bazen sayfa sayısı daha da artırılarak) yayın hayatını sürdürüyor.

 

KUVA-I MİLLİYE RUHU VE RİZE BAYRAĞI

Genel olarak bakıldığında maalesef Dernek ve Vakıfların dergileri bir siyasi partinin reklam alanı gibi kullanıyor. Dernek temsilcilerinin, ya da siyasi bir medet umanların sanal ortamlarda olduğu gibi boy boy fotoğraflarıyla karşılaşıyorsunuz. Dergiler, temsil ettikleri toplumdan uzak bir yapı ile hazırlanıyor. Vakıf Rize Dergisi bunun tam aksine bende ki sayılara bakınca şunu görüyorum ki dergi yayın hayatı boyunca Milli Mücadele, kurtuluş ve Cumhuriyet ruhundan Rize bayrağını yukarı taşıma arzusundan hiç vazgeçmemiş. Dergi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü üç kez kapak yapmış, Kuva-ı  Milliye ruhunu İpsiz Recep’i, Terörle Mücadele de Kahraman Askerlerimizi, siyasi görüşüne aldırmadan ülke yönetiminde söz sahibi olan Murat Karayalçın’ı, Ahmet Mesut Yılmaz’ı, Recep Tayyip Erdoğan’ı, Tıp alanında ülkemiz bayrağını zirveye taşıyan Prof, Dr. Mehmet Haberal’ı, Sanatta başarılı temsilcimiz Sinan Özen’ı, Türk kadının başarısına örnek olacak Süreyya Ayhan’ı kapak yaptı. 

 

RİZE, DENİZ, DOST

Kapaklarla verilen mesajlara bakınca barış sevgi birliktelik şuurunun hâkim olduğunu görüyorsunuz. 47 Yıl sonra güneşin doğduğu yere – Rize dedi, deniz dedi, dost dedi (Ziya Kalkavan) – Gelişen dünyanın yükselen değeri kadın ve çocuk – Bölgesinde güçlü dünyaya sözü geçen bir Türkiye – Rize Üniversitesi Hazırlı olsun (Rize Vakfı Üniversitenin kuruluşuna öncülük etti) – Kenetlenme zamanı – İlelebet Payidarız – Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asıl kanda mevcuttur.

 

TEK ÖNCELİK RİZE

Derginin 1. Sayısında Genel Yayın Yönetmeni Dr. Hasan Ketenci “Başlarken” isimli yazısında derginin amacını şöyle kaleme almıştı: Vakıf yönetimimiz, günümüzde iletişim olayının önemini göz önüne alarak, hemşeriler arasında sosyo-ekonomik ve kültürel bağlan oluşturup güçlendirmeyi, Doğu Karadeniz 7 ve onun incisi Rize’mizi, her yönü ile tanıtmayı amaçlayan bir dergi çıkarmayı yararlı buldu. Bu sayıdan başlayarak, olanaklar ölçüsünde, dünden bugüne ve bugünden yarına uzanacak bir biçimde, sosyal, kültürel, ekonomik, folklorik ve turistik değerleri yönünden şirin Rize’mizin var olan veya olabilecek sorunlarına değinmeye, çözüm yolları üzerinde düşünmeye çalışacağız”..

 

ÖNCELİĞİMİZ RİZE

Kurulma aşamasından kuruluşundan beri Vakfın hamiliğini sürdüren Rizelilerin Ağır Ağabeysi Rize Vakfı Başkanı Orhan Keçeli derginin 2014 yılında yayınlanan Vakfın Kuruluşu anısına yayınlanan 25. Yıl özel sayısında yayınlanan ve birlik dayanışma mesajında şu bilgilere yer vermişti: 1989 yılında İstanbul’da kurulan bugün 2000 civarında seçkin üye profiline sahip Rize Vakfı’nın temel amacı vakıf senedinde şöyle ifade edilmektedir. “Vakfın amacı, ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesinde katkılarda bulunabilmek amacıyla, her türlü sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerde bulunmak, afetzede, muhtaç ve çaresiz insanlara maddi ve manevi yardımlarda bulunmak, seçilmiş kabiliyetli çocukların tahsillerini ikmal ettirmek suretiyle, aydın fikirli, milli kültür ve ananelerine bağlı yüksek karakterli ve gayretli birer beyin gücü olarak yetişmelerini ve memleket kalkınmasında görev almalarını, sağlamaktır. ”Bu amaç çerçevesinde kurucu başkanımız merhum Ziya Kalkavan ile başlayan ve günümüze kadar süregelen birlik beraberlik ve dayanışma anlayışı ile Rize Vakfı bir çizgi oluşturmuş ve bunu her koşulda sürdürmeye çaba sarf etmiştir. Sarf etmeye de devam edeceğiz. Rize bizim önceliğimizdir.

 

TEŞEKKÜRLER

Derginin yayın hayatına başlamasında büyük katkısı olan ilk Yayın Yönetmeni Dr. Hasan Ketenci, Genel Yayın yönetmeni olarak görev yapan Bayram Yığcı, Pınar Türenç, Halim Mete ve derginin en güzel şekilde hazırlanmasını sağlayan en ağır yükü yıllardır taşıyan Vakıf Müdürü ve Derginin Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Ekşi ve kurulduğu günden beri Rize Vakfı’nı siyaset üstü gören siyasi kısır çekişmelerden uzak tutan Rize Vakfı Başkanı Orhan Keçeli büyüklerime teşekkür ediyorum.

 

Not:

Vakıf Rize Dergisi’nin aşağıda yazdığım sayıları bende eksiktir. Elinde olanlar yardımcı olursa sevinirim. Saygıyla…

3. Sayı (1990 veya 1990) - 6. Sayı (1992 veya 1993) -7. Sayı (1992 veya 1993) - 19. Sayı (Ağustos Eylül 2000) – 28. Sayı (2003 veya 2004) - 30. Sayı (2004-2006 arası) - 31. Sayı (2004-2006 arası) - 32. Sayı (2004-2006 arası) - 36. Sayı (Eylül 2006)

 

Fatih Sultan KAR / İST. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: YILLIK BİRİKİM VAKIF DERGİSİ