Veteriner Hekimleri Merkez Konseyinden Trabzon'daki Olay Sonrası Destek Açıklaması
Trabzon’da Akçaabat Et Kombinası’na yönelik yaptığı basın toplantısının ardından Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü görevinden alınan Veteriner Hekimleri Odası Trabzon Şube Başkanı Erol Sayın’a Türkiye Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi, 54 il başkanından destek açıklaması geldi.
Yetkililere çağrı yapan Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi ve 54 oda başkanı, “Trabzon Oda Başkanımız Sayın Erol Sayın'ın idari görevine iadesini TVHB Merkez Konseyi Yönetimi ve Oda Başkanları olarak talep ediyoruz.” denildi.
Trabzon’da Akçaabat Et Kombinası’na yönelik yaptığı basın toplantısının ardından Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü görevinden alınan Veteriner Hekimleri Odası Trabzon Şube Başkanı Erol Sayın’a Türkiye Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi, 54 odanın il başkanından destek açıklaması geldi. Yetkililere çağrı yapan Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi ve 54 oda başkanı, “Meslek odaları yöneticileri görev alanlarıyla ilgili kamu vicdanını temsil ederler ve Anayasal yükümlülüklerini yerine getirerek kamuoyunu bilgilendirirler. Meslek örgütleri Anayasanın 135. Maddesi gereği kurulmuştur. TVHB ve Veteriner Hekim Odalarının, 6343 sayalı kanunun 14. Maddesinde ifade edildiği üzere "Veteriner hekimliğin kamu ve kişi yaranına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak" görevleri vardır. Meslek odası başkanları ise seçimle iş başına gelmiş, ilgili oldukları alanlarda bir yandan mesleki hak ve yetkileri korumaya çalışırken bir yandan da ülke hayvancılığının ve ekonomisinin gelişmesi için yetki alanlarıyla ilgili konularda tespit ettiği eksiklikleri dile getirir ve önerilerini sunarlar. Nitekim, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Hizmetlerinin Yürütülmesine ilişkin Uygulama Yönetmeliği, Oda Başkanının Görev ve Yetkileri, Madde 28 - (1) "Başkan, odayı idari ve adli makamlar ile gerçek ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Oda amaç ve görevleri doğrultusunda, basın toplantısı, basın açıklaması, basınla görüşme gibi, kamuoyu oluşturmaya yönelik her türlü etkinlikte bulunur." hükmü bulunmaktadır. Görüldüğü üzere Oda Başkanının basın açıklaması yapması, kamuoyunu aydınlatması ve böylece sorunun çözümü için katkı sağlaması mevzuatla kendisine verilmiş bir görevdir.” açıklamalarında bulundu.
Yapılan görevden almanın manidar olduğuna dikkati çeken Türkiye Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi, 54 odanın il başkanı, “Gerek kamuda gerek akademide gerekse serbest çalışan birçok meslektaşımız gönüllülük esasına göre meslek odalarında görev almaktadırlar. Ancak yakın zamanda Trabzon ilimizde bir toplantıda ilin hayvancılığı, toplum ve hayvan sağlığı için yaptığı bir konuşmadan sonra Trabzon Veteriner Hekimler Odası Başkanımızın Bakanlıktaki idari görevinden alınması manidardır. Veteriner hekimler liyakat sahibidirler, gördükleri eksiklikler konusunda görüş ve önerilerini dile getirirken memleketin üstün çıkarlarını gözetirler. Aldıkları eğitim, tabi oldukları mesleki mevzuat ve ettikleri hekimlik yemini bunu gerektirmektedir. Yaptığı açıklamalar incelendiğinde tamamıyla yol gösteren, olumlu öneriler olduğu açık olan Trabzon Oda Başkanımız Sayın Erol Sayın'ın idari görevine iadesini TVHB Merkez Konseyi Yönetimi ve Oda Başkanları olarak talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Birliğin açıklamasına Adana, Aksaray, Antalya, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Karaman, Kayseri Konya, Manisa, Muğla, Ordu, Samsun, Tokat, Van, Adıyaman, Amasya, Aydın, Burdur, Çorum, Düzce, Erzurum, Giresun, İstanbul, Kars, Kırşehir, Kütahya, Mardin, Nevşehir, Osmaniye, Sivas, Trakya, Yozgat, Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Hatay, İzmir, Kastamonu, Kocaeli, Malatya, Mersin, Niğde, Sakarya, Şanlıurfa, Uşak, Zonguldak Veteriner Hekimleri Odası imza attı.
25 Nisan’da açılışı yapılan Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası'nın şehirde yeteri kadar bilinir olmadığını kaydeden Başkan Sayın, kentteki kasapların hala hayvanlarını kendilerinin kestiğini belirterek, “Geldiğimiz noktada Trabzon'a et kombinası kazandırıldı. Bir yıl önce şartlı onay aldı, iki ay önce de tam onay aldı. Bu sürede 40 tane ithal büyükbaş ve 100 tane de küçükbaş kesimi yapıldı. 100 milyon TL değerindeki tesiste kesilen hayvan sayısı bu. Hala bir çalışma yapılıp Trabzon’daki bütün kasapların hayvanlarını keseceği bir kesimhaneye çeviremedik. 100 milyonluk bir yatırım orada duruyor. Trabzon’da kasaplar hala kendi işlerini kendileri hallediyor. Trabzon gibi ismiyle, köftesiyle, sütlacıyla marka olmuş bir şehiriz. Akçaabat köftemiz var, Hamsiköy sütlacımız var. Bunlara sahipken en güzel kesimhaneye sahip olmamız gerekiyor. Bu bir eksiklik. Köftemiz varsa etimize, sütümüze sahip çıkmamız gerekiyor. İnsanların köftesini gönül rahatlığı ile yiyeceği bir kesimhane Akçaabat'ta olmasın mı?” ifadelerini kullanmıştı.