Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Spor Kulübü Halk Dansları Takımının 7 coğrafyadan ve yabancı öğrencilerden kurduğu horon ekibi, dikkatleri üzerlerine çeken gösterileri ile katıldığı yarışmalarda birincilik için mücadele..
HABER:ARZU ERBAŞ
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Spor Kulübü Halk Dansları Takımının 7 coğrafyadan ve yabancı öğrencilerden kurduğu horon ekibi, dikkatleri üzerlerine çeken gösterileri ile katıldığı yarışmalarda birincilik için mücadele ediyor.
2012 yılında kurulan ve bugüne kadar 300’ün üzerinde lisanslı sporcu yetiştiren RTEÜ Spor Kulübü Halk Dansları Takımı, öğrencilere horonla Karadeniz kültürünü öğretiyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden öğrenciler ile yabancı öğrencilerinde katıldığı topluluk, horon halkasında buluşuyor. Ekibe katılmak isteyen öğrencilerin yetenekle belirlendiği ekip önceki yıllarda Rize ve Hemşin, son yıllarda da Trabzon yöresi halkoyunları ile gösterileri hazırlıyor. Kemençe eşliğinde hızlı koreografileri ile izleyicilerin bir an olsun gözünü ayıramadığı ekip 32 kişi ile sahne alıyor. Büyükler geleneksel düzenlemeli dalda katıldığı yarışmalarda birinciliği kovalayan RTEÜ ekibi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonun düzenlediği 3 yarışmaya katılarak, birinde klasman liginde ikinci olurken, 2 yarışmada da klasman ligi şampiyonu olarak Türkiye finallerine yükseldi. İlde ve bölgede dalında tek ekip olan RTEÜ Halk Dansları takımı, kulüpler arası yarışmalarda da birincilikler kazanarak kupayı kaldıran taraf oldu. Ekip Mayıs ayı başında Diyarbakır’da Dicle Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun düzenleyeceği 20. Üniversiteler Arası Halk Oyunlarına Yarışmasına hazırlanıyor. Halk Dansları Takımı bir önceki yılda başardığı klasman ligi şampiyonluk ünvanını koruyarak süper lige yükselmeyi amaçlıyor.
‘12 YILDA 300’ÜN ÜZERİNDE LİSANLI SPORCU YETİŞTİRDİK’
RTEÜ Spor Kulübü Halk Dansları Takımı Koordinatörü Muhammet Ali Temizel ekibin mayıs ayında Diyarbakır’da yapılacak yarışlara hazırlandığını belirterek “2012 yılında kurulan topluluğumuzla bugün çok güzel yerlere geldik. İlimize gelen öğrencilerin bu yörenin kültürünü öğrenmesi için bu yörenin oyunlarını öğretmeye ve oynatmaya çalışıyoruz. Çok hareketli bir oyun olan horonu öğrenmek içinde öğrencilerimizin yoğun ilgisi oluyor. Ekibimize katılmak isteyenleri yeteneklerine bakarak seçiyoruz. Türkiye’nin 7 coğrafyasından öğrencilerimizle birlikte yabancı öğrencilerimizde ekibimizde yer alıyor. İlk yıllarda Azerbaycanlı, Gürcistanlı, Kenyalı, Somalili öğrenciler vardı. Şu anda Uluslararası İlişkiler bölümünde okuyan Endonezyalı bir erkek öğrencimiz ile İlahiyat Fakültesi’nde okuyan Ugandalı bir kız öğrencimiz var. Bugüne kadar ekibimizde lisanslı olarak 300’ün üzerinde öğrenci yer aldı. Mezun olup gidenlerin yerine yeni ekip arkadaşlarımızla yola devam ediyoruz. Şu anda lisanslı 32 öğrenci ile yarışmalara katılıyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinde Horon-B Statüsünde Stilize “Düzenlemeli” dalda son yıllarda tek ekip olmamız bizim için daha fazla sorumluluk yükledi. Kültürümüzü en üst seviyeye çıkarmak adına bir misyon edindik ve bunun için her yıl üzerine ekleyerek devam ediyoruz. Bu Amaçla çıkmış olduğumuz gösteriler ve yarışmalarda dikkat çektiğimiz kadar sorumluluğumuzun da farkındayız” dedi.