İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, yaptıkları incelemede çarpıcı sonuçlara ulaştı.
Yıllar içinde deniz dibine takılan ağlar, doğal resif alanlarını tamamen kaplamış durumda. Bu durum, deniz yaşam alanını olumsuz etkileyerek canlıların yaşamını zorlaştırıyor. Prof. Dr. Toklu, "Yıllar içinde orada takılıp kalan ağlarla bu doğal resif alanı tamamen kaplanmış vaziyette. Deniz yaşam alanı etkilenmiş durumda. Buradaki ağların temizlenmesiyle buradaki canlılık artacaktır. Gördüğümüz manzara bizi fazlasıyla üzdü" dedi.
Karadeniz'de 20-50 metre derinliğe dalan dalgıç ekip, doğal resif alanlarının kopan balıkçı ağları ile tehlike altında olduğunu tespit etti. Bu tehdide karşı bir proje başlatılarak, balıkçı ağları ile kirlenmiş resif alanlarının temizlenmesi ve canlı ekosisteminin korunması için çalışmalar yapılacak.
Proje koordinatörü Tayfun Karali, "Karadeniz'de rip akıntısı nedeniyle zorlu bir proje yürüttük. Deniz dibini kayıt altına aldık ve gördük ki doğal resif alanı oluşmuş fakat su altı yıllar içinde gırgır ağları ve diğer kıyı balıkçılarının ağlarıyla kaplanmış. Resif projesinin deniz dibinin temizlenmesinin ardından hayata geçirilmesini ortaya koymuş olduk" şeklinde açıklamalarda bulundu.
İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Savaş Toklu ise deniz altında gördükleri manzaranın etkileyici olduğunu ancak ağların deniz yaşamını olumsuz etkilediğini belirtti. Toklu, "Ağlara takılmış ölmüş balıkları gördük. Yengeçler takılmıştı. Bu ağlar nedeniyle balıklar orada barınamıyor. Yapılacak bir dip temizliği projesi ile bölgede bulunan hayalet ağların temizlenmesiyle denizde yaşayan canlılar artacaktır" dedi.
Artvin'deki doğal resif alanlarının bu şekilde korunması ve temizlenmesi, deniz ekosistemini yeniden canlandırarak sürdürülebilir bir balıkçılığın desteklenmesine katkı sağlayacak.