meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Kahverengi Kokarca, Karadeniz'de Fındık Üreticilerini Endişelendiriyor: Yüzde 15 Rekolte Kaybına Neden Oldu

Karadeniz bölgesinde bu yılın başından beri fındık üreticileri, kahverengi kokarca böceğinin neden olduğu zararlarla mücadele ediyor.

GÜNCEL 29.09.2023 18:17:00 0
 Kahverengi Kokarca, Karadeniz

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu zararlıların fındık rekoltesinde yüzde 15 oranında kayba neden olduğunu açıkladı.

Samsun'da düzenlenen bir toplantıda, Karadeniz'de 2017 yılında Gürcistan'dan gelen ve sonraki yıllarda Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve İstanbul'da görülen kahverengi kokarca böceği ile mücadele konuşuldu. Toplantıda, zararlı böcekle mücadele için alınacak tedbirler ele alındı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, kokarca ile mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Çalışmalar neticesinde bir laboratuvar kurduk ve İtalya’dan kokarcaları yiyen bir böcek getirerek koloni üretimini sağlıyoruz. 2023 yılında ilk defa 3 lokasyonda bu böcekleri saldık. Bu biyolojik mücadele dünyada da en etkili çözüm olarak kullanılıyor. Zararlı ile biyolojik mücadelenin oturması için bir süreye ihtiyaç var. Bu sürede zararlılar çok tahrip edici olduğu için hangi mücadele metodu varsa onların hepsinin uygulanması gerekiyor" dedi.

Fındık bahçeleri kahverengi kokarca tehlikesi altında. Müdür İbrahim Sağlam, "Zararlı ile mücadelede bu toplantılar hayati önem taşıyor. Daha sonra telafisi olmayacak önlemler alacağız. Bu sene kokarca zararlısı çok tehdit vermedi. Bu seneyi atlattık ama seneye olmayacak anlamına gelmiyor. Akdeniz ikliminin etkilerini Karadeniz’de de göreceğiz. Buna da hazırlıklı olmak lazım. Karadeniz’de hiç görülmeyen süne zararlısı bile göründü. Toplam 90 tane zararlı ile mücadele ediyoruz. Bunlardan en önemlisi de kokarca türü. Ülkemize girdikten 6 yıl sonra bizi tehdit ediyor. Samsun’da 12 milyar TL kazanç sağlanan fındık bahçeleri var. 2023’te yapılan rekolte tahminlerinde sadece Samsun’un rekolte tahmininde düşüş olmadı. Diğer illerin tamamında düşüş var. Ordu’da Giresun’da, Trabzon’daki kayıpların yüzde 15’i kokarcadan dolayı oldu. Zararlı kokarca böceği bitkiyi emiyor ve zarar veriyor. Mücadele yöntemleri var. Zirai, kimyasal, biyolojik mücadele yöntemleri var. Bu mücadelelerin zamanında ve yeteri kadar verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Köylerin boşalmasının da zararlıların çoğalmasında etkili olduğunu vurgulayan Sağlam, "Biz zararlılarla mücadelede gerekli tedbirleri alacağız. Asıl sıkıntı köylerin boşalmasıdır. Tavuk yok, avcılar keklik ve diğer türleri vurdu. Keneyi ben mi yiyeceğim. Bunlar kene ve zararlı düşmanıydı. Keklik azalınca süne zararlısı çoğaldı. Köyler azaldı, zararlı çoğaldı. Bu zararlıların çoğalmasında köylerin boşalması etkili oldu. Bir de bilinçsiz ilaçlama da mücadeleye zarar veriyor. Yanlış ilaçlamadan dolayı bazı bahçelerde yararlı böcekler öldürülüyor. Her türlü mücadelede yeterli ve bilinçli müdahale hayati önem taşıyor" şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.3° / 21.9°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin