Betturkey

Aft Nedir ? Ağız Yaralarını Hızla İyileştirecek 5 Etkili Yöntem

Basit ve evde hazırlayabileceğiniz yöntemlerle ağız içi yaralardan kurtulun!

SAĞLIK 3.02.2025 17:14:00 0
Aft Nedir ? Ağız Yaralarını Hızla İyileştirecek 5 Etkili Yöntem

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? Yemek yerken, bir şeyler içerken veya dişlerinizi fırçalarken ağzınızda keskin bir acı hissediyorsanız, ilacınız burada! Ağızda çıkan yaralara ne iyi gelir ? Ağız içinde çıkan yaralardan muzdarip olanlar için ağız yaralarına son verecek ve derdinize derman olacak.

Ağız içinde Yaralar Neden Çıkıyor?

Halk dilinde Aftöz ülser adı verilen ve ağız içinde çıkan bu yaralara, her yıl yüz binlerce kişi acısını çekiyor. Kişiden kişiye değişen bir nedeni vardır. Bunlardan en sık neden olanları ise;

  • lokal travma
  • Stres
  • Yetersiz beslenme
  • hormonal değişiklikler
  • alerji
  • genetik yatkınlık

başlıca nedenleridir. İstatistiklere baktığımızda her 5 kişiden birinde bu yaralar ortaya çıkıyor. Çoğu zaman acısını fazlasıyla çekiyor olsak da 10 ile 14 gün içinde bu yaralar kendiliğinden kayboluyor. Tabi o geçen 10,14 gün acısını çekene bir ömür gibi gelebilir. 

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir? İyi Gelen 5 Şey

1. Papatya
 

 

Papatya içinde bulundurduğu bol miktarda C vitamini , A vitamini ve diğer bir çok besin maddesi sayesinde kendi başına bir ilaçtır. Sindirim sistemine de iyi gelmektedir. Ancak konu ağız içi yaralar olunca yine adres papatyadır.

Papatya, iltihap sökücü özelliği sayesinde dünyanın bir çok ülkesinde ağız ve diş bakımında kullanılan bir tedavi maddesidir. Ağızdaki yaraların hızlıca geçmesine yardımcı olur. Papatya ile ağızdaki yaraların daha hızlı geçmesini istiyorsanız, ağzınızda çiğnemeyi deneyin. Bu sayede ağızdaki yaralar daha hızlı iyileşecektir.

2. Meyan kökü

Meyan kökü, tedavi amaçlı tamı tamına 6.000 yıldır kullanılan bir bitki. Tedavi ettiği hastalık sayısı da bir hayli fazladır. Tabi tadı bakımından sevenleri ve sevmeyenleri vardır. Ama yapılan araştırmalarda , meyan kökü ağız içi yarlarda da kullanılmış ve çabuk iyileşmesinde büyük rol oynamıştır.

3. Karbonat

Karbonat ağız içi yaralar için derde deva! Ağzınızda çıkan yaranın üstüne , karbonatı bir çay kaşığında nemlendirerek sürün. Bunu bir kaç sefer üst üstüne yapın. Maksimum 2 gün içerisinde geçecektir. Bu yöntem yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Diş sağlığına da iyi geliyor. dişlerin çürümesini önlüyor.

4. Çay çiçeği yağı

Ağız ve diş bakımında yine şifalı olan bir bitki karşımızda, Çağ çiçeği yağı. Bunun yanı sıra, ağızda çıkan mantar enfeksiyonlarına karşıda koruyor. Pamuğa çay çiçeği yağını dökün ve yaranın üstüne uygulayın. Ardından su ile karıştırıp gargara yapın.

5. Karanfil yağı

Karanfil yağı, ağız ülseriyle ilgili olan bütün hastalıklara karşı devadır. Ancak konumuz ağız içi yara olunca; karanfili ağız yarasının olduğu bölgeye doğru çiğneyin. Ya da bir pamuğa karanfil yağını dökün ve ağız içinde oluşan yaranın üstüne uygulayın. Seçim sizin iki türlü işe yarar. Çünkü karanfil doğal mikrop öldürücüdür.

Aft Neden Olur? 

Aft , Ağız İçerisinde Çıkan , Beyazımsı, Yüzeysel yaralardır.Aft, ağız içerisinde, dil, diş eti, damak, dudak ve yanakların iç kısımlarında çıkan yaralara verilen isimdir. Çoğunlukla oluşmadan birkaç gün önce aftın çıkacağı bölgede kızarıklık ve az da olsa acı hissi olur. Daha sonra ortası beyaz, çevresi kırmızı 3-4 milimlik bir çukur meydana gelir. Oldukça acı veren bu yaralar genellikle 1 hafta içerisinde geçmektedir. Çoğunlukla ağız içerisinde aynı anda sadece bir aft oluşumuna rastlarsınız. Ancak nadiren de olsa, aynı anda birkaç farklı bölgede aftlara rastlanabilir.

AFTLAR NEDEN OLUŞUR?

Ağız içerisinde oluşan bu yaraların pek çok sebebi olabilmektedir. Çoğunlukla stres kaynaklı oluşan bu yaralar, kimi zaman size karşı alerjik reaksiyon gösteren gıdalardan dolayı meydana gelebilir. Aftların oluşumuna sebep olan durumlar şunlardır;

  1. -Stres
  2. -Aşırı asitli gıdalar
  3. -Yetersiz ağız temizliği
  4. -Sigara
  5. -Fazla C vitamini
  6. -B12 eksikliği
  7. -Bağırsak rahatsızlıkları
  8. -Diş macunu içerisinde bulunan maddeler(sodyum lauryl sülfat vb.)
  9. -Sert fırçalardan oluşan ve tahriş etmeye müsait diş fırçaları
  10. -Kullanılan ilaçların yan etkileri
  11. -Yetersiz ve düzensiz beslenme
  12. -Çinko ve demir eksikliği
  13. -Behçet hastalığı
  14. -Ağız içi kanseri

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ