Ağız Kuruluğu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Günümüzde pek çok hastalık ile ilgili belli başlı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler göz önünde bulundurularak hastalıklar ile ilgili önlemler alınabilir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Tükürük salgısının azalması ve ağız içinin nemsiz kalması ağız kuruluğuna yol açar. Tıp dilinde kserostomia olarak bilinen ağız kuruluğu pek çok hastalığın ana nedenleri arasında yer alır. Tükürük ağzı ıslak tutmak için gereklidir. Bunun yanı sıra tükürük besinlerin sindirimi, diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlarını da önlemektedir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız kuruluğunun pek çok nedeni var. Çeşitli hastalıklar için ilaç tedavisi uygulanması ağız kuruluğuna yol açabiliyor. Özellikle çoklu ilaç kullanımları nedeni ile ağız kurulukları da oluşuyor. Ağrı kesici, burun açıcı ilaçlar, tansiyon ve depresyon ilaçları da ağız kuruluğuna neden oluyor. Genellikle Parkinson, diyabet ve AIDS hastalıklarının çoğu semptomlarından bir tanesi de ağız kuruluğudur.

Kanser hastaları tedavide kullanılan radyasyon terapisi ile kemoterapi tedavisi çoğunlukla tükürük bezlerine zarar verir. Bu tedaviler ile birlikte hastalarda geçici ve ya kalıcı ağız kurulukları ortaya çıkabilir. Özellikle anoreksiye nevroza ve tip1 diyabet hastalıklarında ağzı kurulukları ortaya çıkabilir.

Ağız kuruluğu neden olur, nasıl geçer Ağız kuruluğuna iyi gelen şeyler nelerdir

Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğunun tedavisi genellikle hastalıkların nedenlerine göre yapılır. Özellikle ağız kuruluğunun altında yatan nedenler belirlenir. Ayrıca ağız kuruluğunu önlemek için tükürük bezlerini çalıştıran ilaçlar da kullanılır. Çeşitli nedenlerle meydana gelen ağız kuruluğunu önlemek için ksilitol içeren sakızlar belli zamanlarda çiğnenebilir.

Ağız kuruluğunu önlemek için çeşitli tabletler ve pastiller de kullanılabilir. Ağız kuruluğu genellikle sebze ve zeytinyağı içeren tükürük jelleri de kullanılıyor. Ağız kuruluğunu geçirmek için nazal sprey ve damlalar da kullanılabilir. Bu şekilde ağız kuruluğu da önlenebilir.

Ağız kuruluğu neden olur, nasıl geçer Ağız kuruluğuna iyi gelen şeyler nelerdir

Ağız Kuruluğuna İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Ağız kuruluğuna iyi gelen doğan yöntemler vardır. Bu doğal yöntemlerden özellikle aloe vera kullanılmalıdır. Bir yemek kaşığı bal ve 6 yemek kaşığı aloe vera yarım litre suda karıştırılır. Bu karışım içildiğinde ağız kuruluğu önlenir. Elma sirkesi de ağız kuruluğunu önlemektedir. Özellikle 1 su bardağı ılık su ve 2 yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılıp her gün düzenli bir şekilde içilir. Bu karışım ağızdaki mikropları ve bakterileri öldürür. Bunun yanı sıra 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil kaynayan suyun içine atılır. Bu da 15 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra ise bu karışım düzenli olarak içilir.

Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğunun pek çok nedeni olabilir. Ağız kuruluğu nefesin kötü kokmasını sağlar. Boğazda kuruluk hissi de meydana gelir. Ayrıca susamada artış ve ağızda yapışkan bir his oluşur. Ağız kuruluğu yaşayan kişi yutkunmada ve konuşmada güçlük yaşar. Takma diş kullananlarda dişi takmada zorlanma yaşanır. Ağızda metalik tat gibi anormal bir tat hissi yaşanır. Bunlar ağız kuruluğunun en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Ağızda yanma sendromu olarak da bilinen dil ağrısı ağız kuruluğunun belirtileri arasındadır.

Ağız kuruluğu neden olur, nasıl geçer Ağız kuruluğuna iyi gelen şeyler nelerdir

Ağız Kuruluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Ağız kuruluğu tanısı belli başlı durumlara bakılarak konulabilir. Özellikle hastalar ekmek, bisküvi ve kuru yiyecekleri yutup yutamadığı ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Diş hekimleri tarafından hastanın tükürük akış oranı hesaplanır.

Hastanın genel olarak tükürük miktarı değerlendirilir. Bu şekilde ağız kuruluğu tanısı konulabilir. Normalde ağız içindeki tükürük salgısı miktarı 5 mililitrenin üzerinde olmaktadır. Hastaların tükürük akışına göre değerlendirmeler yapılarak ağız kurulukları tespit edilebilir. Buna göre ağız kuruluklarının önüne geçilmesi için belli başlı tedavi yöntemleri uygulanır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ