Alkol almanın zararları hakkında birçok araştırma yapıldı. Son yapılan ABD, Kore ve Japonya'da 19.000'den fazla yetişkini içeren yedi çalışmanın verilerinin bir analizi ise bu alışkanlıkla ilgili yeni bir gerçeği ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre düzenli alkol tüketimi hipertansiyonu olmayan erişkinlerde bile kan basıncını yükseltebiliyor. Araştırma, günlük alkollü içecek sayısı arttıkça kan basıncı ölçümlerinin yıllar içinde keskin bir şekilde yükselebileceğini buldu.
Katılımcıların hiçbiri çalışma başladığı dönemde yüksek tansiyona sahip değildi. Bu kişiler ayrıca daha önce başka kardiyovasküler hastalık, diyabet, karaciğer hastalığı veya aşırı alkol tüketimi tanısı almamıştı.
Günde ortalama 12 gram alkol tüketen kişilerde büyük kan basıncının 1,25 milimetre cıva ve 48 gram alkol tüketen kişilerde ise 4,9 mm Hg arttığı görüldü. Küçük kan basıncı ise günde ortalama 12 gram alkol tüketenlerde 1,14 mm Hg, 48 gram alkol tüketenlerde 3,1 mm Hg arttı.
Çalışmanın baş yazarı Marco Vincetti, "düşük seviyede alkol içmenin, içmemeye kıyasla zaman içinde kan basıncında daha yüksek değişikliklerle ilişkili olduğunu bulmak bizi şaşırttı" açıklamasını yaptı.
Amerikan Kalp Derneği'nin tavsiyelerine göre, kalp sağlığı için sekiz temel ilke var: sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sigara içmemek, yeterince uyumak, sağlıklı kiloyu korumak, kolesterol, şeker ve kan basıncını kontrol etmek.