Antalya’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Antalya Edebiyat Günleri, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül töreniyle edebiyat dünyasının öykü alanındaki en iyilerini bir araya getirdi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, törende yaptığı konuşmada, "Bu zaman diliminde ‘Sanat’ demeye, sanatın altını çizmeye ve umut etmeye devam ediyoruz" dedi.
Muratpaşa Belediyesi’nce 21-23 Kasım tarihlerinde 10’uncusu düzenlenen Antalya Edebiyat Günleri’nin ödül töreni, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. "Edebiyat, Nereye?" temasıyla bu yıl okuyucular ve yazarları buluşturan etkinlik, ödül töreni öncesinde küratörlüğünü İbrahim Karaoğlu’nun yaptığı ve 43 ressamın eserlerinin yer aldığı "Sanat, Nereye?" sergisinin açılışıyla başladı.
Ödül gecesinde konuşan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, sanatın tarih boyunca toplumların vicdanı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bir felsefeyi, bir dünya görüşünü hayata geçirmeye çalıştığımız için yaptığımız her işi aynı kararlılıkla sürdürüyoruz. Sanatın tarih boyunca protest bir yanı ağır basıyor. Bugün ise dünya, çok zenginler ve aynı standartta yaşayan fakirler olarak ikiye bölünmüş gibi. Böyle bir tabloda sanat, insanın duygu ve düşüncelerinden bağımsız kalamaz. Bu zaman diliminde ‘Sanat’ demeye, sanatın altını çizmeye ve umut etmeye devam ediyoruz."
Konuşmaların ardından "En İyi Öykü Kitabı" ödülü Cabir Özyıldız ve Özlem Dikeçligil’e verildi. Ödülünü alırken "Yazmak da direnmektir. Bütün direnenlere selam olsun; bu ödülü onlar adına alıyoruz" diyen Dikeçligil, salondan büyük alkış aldı. "En İyi İlk Öykü Kitabı" ödülü ise Ceyhan Usanmaz’a Tuncer Çetinkaya tarafından takdim edildi.
Antalya Edebiyat Günleri kapsamında ekim ayında düzenlenen öykü ve şiir atölyelerinde öne çıkan katılımcılar da gecede ödüllerini aldı. Öykü atölyesinde Özlem Oral Gürdal, Aydan Bengi Matur, Ezgi Kavaklı Aydemir, Sude Naz Aydın, Ayşe Kural ve Canan Gülel sahneye çıkarken ödüllerini atölye yürütücüsü Özcan Karabulut verdi. Atölyenin 9 yaşındaki katılımcısı Zafer Kartal Narman, jüri tarafından ‘Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Narman, "Okumayı ve yazmayı çok seviyorum. Bu benim edebiyat alanındaki ilk ödülüm ama devamı gelecek" sözleriyle sevincini paylaştı.
Şiir atölyesinde ise Gülhis Topçu, Hacı Yusuf Sayın, Gülbahar Düşün ve Nilgün Oğuz’a ödülleri şair ve akademisyen Nazmi Ağıl tarafından takdim edildi. Gece, Gülcan Altan konseriyle sona erdi.
Antalya Edebiyat Günleri, hafta sonu Erdal İnönü Kent Parkı’nda yapılacak paneller, söyleşiler, imza günleri ve şiir performanslarıyla devam edecek.