Tüketilen yiyecekler Crohn hastalığına neden olmaz. Tüketilen bazı yiyecekler Crohn hastalığında belirtilerin kötüleşmesine ve alevlenmesine neden olabilir.
Çeşitli yiyeceklerin tüketilmesi halinde vücudun bunu sindirebilmesi Crohn hastalığında dikkate alınan bir unsurdur.
Ayrıca vücudun gerek duyduğu besinlerin alınabilmesi için uzman bir diyetisyenden yardım almak da gerekir.
Kalın bağırsak ve ince bağırsağın tahriş olarak iltihaplanmasına Crohn hastalığı denir. Kronik (ömür boyu süren) bir otoimmün rahatsızlıktır. Crohn hastalığı, çoğunlukla ishal, mide krampları ya da karın ağrısı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Crohn hastalığı, ağızdan anüse (makat deliği) kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
Crohn hastalığının çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
Hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıktığı gibi aniden de meydana gelebilir. Hafif ila şiddetli olabilir. Bazı hastalarda, hastalık tedavi edene kadar kronik semptomlar görülürken, bazılarında ise gelip giden semptomlar görülür.
Ateşlenme, semptomlar aktif olduğunda ortaya çıkar.
Crohn hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Crohn hastalığı beslenme sürecinde doğru beslenmeyi almak sağlığınızı iyileştirebilir ve bazen hastalığı kısa vadede tedavi edebilir. İhtiyacınız olan beslenmeyi alamıyorsanız, beslenme tüpü (enteral beslenme) yoluyla formül mama almanız gerekebilir.
Crohn hastalığı beslenme sürecinde istenmeyen semptomları tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. İltihabı tetikleyen tek bir yiyecek yoktur.
Yine de bazı yiyecekler semptomların etkisinin daha da artmasına neden olabilir.
Laktoz intoleransı, Crohn hastalığı olan kişilerde bir sorun olabilir. Bu nedenle süt ürünlerinden kaçınmak gerekebilir.
Gazlı içeceklerin tüketiminden de uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral eksikliklerini önlemek ve tedavi etmek için probiyotik ya da prebiyotik eklenmiş gıdaların yanı sıra ilave takviyeler gerekebilir.
Hamile olan Crohn hastalarında dönemsel olarak alevlenmeler yaşanabilir. Ancak birçok kişi hamilelik sırasında daha az Crohn belirtisi yaşayabilir.
Crohn belirtileri ve diğer hamilelik belirtilerini yönetebilmek için Crohn hastalığı beslenme listesinde değişiklik yapmanız gerekebilir.
Çocuklarda da Crohn hastalığı olabilir. Yetişkinler gibi, çocukların da hastalığı yönetmek için belirli bir beslenme listesine ihtiyaçları olabilir.
Çocukların ve genç yetişkinlerin beslenme ihtiyaçları çok önemlidir. Çünkü büyüme ve gelişme beslenme durumuna bağlıdır.
Crohn hastalığı olan çocuklar ve gençler, özellikle ağrı nedeniyle yemek yemeyi reddediyor iseler yetersiz beslenmeyi önlemek için besin takviyesine ihtiyaç duyabilirler.
Crohn hastalığında, öğünlerin gün içerisinde yayılarak yiyecekler tüketilmelidir. Daha az büyük öğünler yerine birkaç küçük öğün yemek tüketmek, semptom oluşma riskini azaltabilir. Yemek yediğinizde, az yağlı yiyecekler tüketilerek ve bol su içilmelidir. Kafein ve alkolden uzak durmanız faydalı olabilir.
Crohn hastalığı olanlar için steroid ilaçlar reçete edilebilir. Bu tür ilaçlar hastalarda osteoporoz riskinin artmasına yol açabilir.
Bundan dolayı kemik sağlığını korumak oldukça önemlidir. K vitamini, D vitamini, yeterli miktarda kalsiyum ve magnezyum alımı kemik sağlığı için oldukça önemlidir.
Malabsorption, C vitamini, B12 vitamini, folat, demir, çinko gibi belirli vitamin ve minerallerde eksikliklere neden olabilir.
Crohn hastalığı olanların beslenme alışkanlıklarından yeterli kaloriyi alabilmek için protein ve sağlıklı yağ içerikli besin maddeleri Crohn hastalığı beslenme listesinde bulunmalıdır.
Crohn hastalığı beslenme listesinde bazı yiyeceklerin özellikle bulundurulması gerekir. Kalın ve ince bağırsakta meydana gelen iltihabın etkisini azaltmak tüketilmesi gereken besin maddeleri şu şekilde sıralanabilir;
Örneğin, kabuğuyla çiğ bir elma vücudunuzun kaldırabileceğinden daha fazla lif içerebilir. Soyulmuş, doğranmış ve ocakta pişirilmiş elma püresi, mide rahatsızlıkları için iyi bir besin maddesi olabilir.
Patates ve kabak gibi sebzelerin pişirilmesi kolaydır. Bunları fırında pişirebilir, haşlayabilir veya hatta mikrodalgada pişirebilirsiniz. Düşük lifli meyve ve sebzeler de smoothieler için sıkılabilir ya da püre haline getirilebilir.
Bazı besin maddelerinin tüketilmesi halinde Crohn hastalığının belirtilerinin etkisi daha da artarak alevlenmeler gözükebilir.
Bazı besin maddeleri tetikleyici etki göstererek hastalığı daha da kötüleştirebilir. Semptomlara yol açabilmelerine rağmen, tetikleyici yiyecekler vücudunuza mutlaka zarar (veya iltihaplanma) vermez.
Herkesin farklı tetikleyici yiyecekleri olabilir.
Crohn hastalığı olan kişilerin tüketmemeleri gereken besin maddeleri şu şekilde sıralanabilir;
Crohn hastalığına bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler bazı geçici sindirim bozukluklarına neden olabilir. Özellikle lifli olan belirli yiyecekleri daha fazla veya daha az yemek, bağırsak fonksiyonunu doğrudan etkileyebilir. Vücudunuz yeni beslenme biçimine uyum sağladıkça bu semptomlar düzelebilir.
Crohn hastalarının beslenme alışkanlıklarında bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir. Her 3 ila 4 saatte bir küçük öğünler şeklinde yemek yenmelidir. Gün içerisinde su tüketimi oldukça önemlidir. Crohn hastalığının belirtileri olmadığı dönemlerde, beslenme planına tam tahıllar ve çeşitli meyve ile sebzeler eklenebilir. İshal veya karın ağrısı gibi semptomların olması halinde bazı besin maddelerinin tüketiminden uzak durmak gerekir. Yüksek lifli yiyecekler, çiğ ve gaz üreten sebzeler, çiğ meyve ile kafein içeren içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.