meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Esvatini nerede, hangi kıtada yer alır?

1968 yılında bağımsızlığını kazanana kadar İngiltere'nin kontrolü altında olan Esvatini, dünyanın en küçük kara ülkelerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.

AKTUEL 18.07.2023 16:58:00 0
Esvatini nerede, hangi kıtada yer alır?

Esvatini Nerede?

Esvatini hangi kıtada yer almaktadır diye bir soru yöneltildiğinde verilecek cevap Afrika kıtası olacaktır. Afrika kıtasının güneyinde konumlanmış bir ülke olan Esvatini Krallığı, kuzey, batı ve güney tarafından Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzeydoğudan ise Mozambik tarafından çevrelenmiştir.

  • yüzyılda bölgeye yerleşen Bantu halkı ile tarihi başlayan Esvatini’de 1840 yılında Svazi krallığı kurulmuştur. 1900’lerin başında itibaren İngiltere’nin bölgedeki etkinliğini arttırmasıyla, Büyük Britanya’nın kontrolü altına giren Esvatini’nin bağımsızlığını kazandığı tarih ise 1968’dir. 1960’lı yıllardan itibaren İngiltere’nin kontrolü altına bir bağımsızlık süreci yaşayan Esvatini, 1968 yılında bölgesinde bağımsız bir devlet olarak kurulmuştur. Günümüzde İngiliz Milletler Topluluğu’nun da üyesi konumunda olan Esvatini Krallığı, Afrika kıtasının monarşi ile yönetilen tek ülkesi olarak dikkat çekmektedir.

Esvatini Başkenti

Bir Güney Afrika ülkesi olarak Esvatini’nin başkenti, Mbabane’dir. Başkent olmasının yanı sıra ülkenin en büyük şehri olmasıyla da öne çıkan Mbabane, ülkenin Güney Afrika Cumhuriyeti sınırına yakın bir yerde yer almaktadır. Sahip olduğu zengin demir yatakları ile ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahip olan Mbabane, şehirde bulunan uluslararası havalimanı ile dünya ile de kontak halindedir.

Esvatini Nüfusu

2023 yılı için yapılan projeksiyonlara göre Esvati Krallığı’nın nüfusu 1 milyon 200 bin kişiden meydana gelmektedir. Ülkenin eski ismi olan Svaziland adını, nüfusun %90’ını oluşturan Svati halkından alan Esvatini’de nüfusun %53’ünü, 24 yaş altı genç nüfus oluşturmaktadır. Halkın %75’inin kırsal alanlarda geri kalan %25’inin ise şehirlerde yaşamakta olduğu bu ülkede konuşulan resmi dil ise Swati dilidir. Bunun yanında ingilizce ise ülkenin hem eğitim dili hem de ikinci resmi dili kullanılmaktadır. Dini inanç konusunda ise nüfusun %60’ı Hristiyanlık, %30’u ise Hinduizm inancına mensuptur. Bu iki temel dinin yanında toplum içine Bahailik, Yahudilik ve yerel Afrika dinlerine rastlamak da mümkündür.
Esvatini Para Birimi

Esvati Krallığı’nda kullanılan resmi para biriminin adı Svaziland lilangenisidir. Esvatini Merkez Bankası tarafından 1980 yılında basılarak dolaşıma sokulan bu para biriminin sembolü ise SZL’dir.

Esvatini Bayrağının Anlamı

1967 tarihinde kabul edilen, 2011 yılında yapılan değişikliklerle de son halini alan Esvatini bayrağı mavi, sarı ve kırmızı renk kullanılarak oluşturulmuş yatay şeritlerden ve bayrağın tam ortasında yer alan bir kalkan ve iki mızrak sembolünden meydana gelmektedir. Esvatini bayrağının en üst ve en alt kısmında yer alan mavi renk barışı, sarı renk ülkenin doğal zenginliklerini, kırmızı renk ise gerçekleşen savaşları temsil eder.

Esvatini Şehirleri

Dört idari bölgeye ayrılan ve bu şekilde yönetilen Esvatini’de toplam 28 şehir yer almaktadır. Bu şehirler arasında öne çıkanlar ise şu şekildedir:

  • Mbabane
  • Manzini
  • Nhlangano
  • Siteki
  • Lobamba

Esvatini Türkiye Saat Farkı

Esvatini ile Türkiye’de kullanılan yerel saat arasında 1 saatlik bir fark bulunmaktadır ve Türkiye, Esvatini’den 1 saat daha ileridedir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Anahtar Kelimeler: Esvatini nerede hangi kıtada ?

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.4° / 21.7°

DEVA PARTİSİNDE NÖBET DEĞİŞİMİ RİZE İL BAŞKANI OLDU

CHP RİZE'DE YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday