GÜRCİSTAN’DAN ARTVİN’E SIÇRADI! GİRESUN, RİZE, ORDU, TRABZON!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Giresun, Rize, Artvin, Ordu, Trabzon’un geçim kaynağı olan fındık için ciddi uyarılarda bulundu.

GÜNCEL 8.10.2023 11:50:00 0
GÜRCİSTAN’DAN ARTVİN’E SIÇRADI! GİRESUN, RİZE, ORDU, TRABZON!

Ürünleri büyük hasara uğratan kahverengi kokarca böceğine karşı kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğuna değinen Karan, vatandaşları tek tek uyardı
2017 yılında Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapan ve ilk kez Artvin’in Kemalpaşa ile Hopa ilçelerinde görülen kahverengi kokarcanın 6 yıl içerisinde tüm Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yayıldığını söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan  başta fındık olmak üzere birçok tarımsal üründe verim kaybı yaşattığını vurguladı.
Doğu Karadeniz’de popülasyon yoğunluğunun artması durumunda ihracatta en önemli tarım ürünü olan fındığın büyük bir risk altında olduğunu söyleyen Karan, “Doğrudan zararını konukçusu olduğu bitkilerde oluşturur. Dolaylı zararını ise kışlamak için toplandığı alanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak verirler. Sokucu emici ağız yapısına sahip olup erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar.” sözlerini dile getirdi. Beslendiği meyveler ile birlikte küçük nekrotik alanlar oluşturduğunu dile getiren Karan, esas zararın meyvelerin olgunlaşma sırasında yaşandığını vurguladı.
Fındık.elma.armut.nektar gibi meyvelerde hasara neden olan böceğin meyvenin içine doğru genişleyen zedelenmelere ve doku kayıplarına neden olduğu görülmektedir. Domates, biber, mısır ve soya fasulyesinde benzer bir hasara neden olan böcek mısır ve soya bitkilerinde ise tohum özelliğini ortadan kaldırıyor.
Fındıkta boş şekilsiz ve lekeli meyve oluşumunun görüldüğünü dile getiren Karan, kalite kaybının ortaya çıktığını aktardı. Zararın olgunlaşma öncesinde meydana geldiğini ifade eden karar, meyveler geliştikçe hasarın daha belirgin ortaya çıktığında aktardı.
Kahverengi kokarca böceği için kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğunun altını çizen karar, son günlerde evleri olan geçişin mücadele için bir avantaj olduğunu aktardı. 2024 yılı popülasyonunun azaltılması amacıyla çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini aktaran karar, “Bunun için evlere, balkonlara, odunluklara gelen böceklerin toplanarak imha edilmesi büyük önem taşımaktadır. İmha edilmeyen her dişi önümüzdeki yıl birdefada 28 adet olmak üzere beslendiği bitkiye göre değişmekle birlikte toplamda 200 kadar yumurta bırakabiliyor
Evin içerisine giren böceklerin süpürülüp ezilerek veya bir poşet içinde kapalı bırakılması gerektiğine değinen Karan, doğada kışlanmış erginlere karşı Mayıs ortasından itibaren Haziran sonu, nimf ve yeni nesil erginlere karşı ise Temmuz başı ve Ağustos başı ile birlikte yüzey ve yeşil akşam ilaçlanma yapılması gerektiğini dile getirdim. Karan, iIlaçlama işlemine kesinlikle ruhsatlı ilaçlar kullanılarak yapılması gerektiğini vurguladı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ