Sigara kullananların hayatta alabileceği en önemli kararlardan biri o alışkanlıktan kurtulmak.
Yapılan bir araştırmaya göre, sigarayı tutarlı bir şekilde bırakmak, kanser riskini 10 yıl sonra önemli ölçüde azaltıyor.
13 YILLIK BİR TAKİP
Araştırma ekibi, 2 milyon 974 bin 820 katılımcıda sigarayı bırakma arasındaki süreye göre kanser riskinin zaman seyrini inceledi. Ortalama 13,4 yıllık takip sırasında 196.829 kanser vakası gözlemlendi. Sigarayı tamamen bırakan katılımcılar, sürekli sigara içenlere kıyasla daha düşük kanser riskine sahipti.
AKCİĞER KANSERİNDE DÜŞÜŞ DAHA ERKEN
Sigarayla doğrudan ilişkili olan akciğer kanserinde ise diğer kanser türlerine göre üç yıl daha erken düşüş yaşandı ve daha büyük bir düşüş gözlendi. Sigarayı bırakmayla ilişkili akciğer kanseri riskindeki en büyük azalma 50 yaşından önce görüldü.
1 SENE SONRA KALP KRİZİ RİSKİ AZALIYOR
Öte yandan sigarayı bıraktıktan 1 sene sonra kişi artık nikotin bağımlısı sayılmıyor. Artık kan damarlarının daralması ve kalp krizi geçirme riski yarı yarıya azalmış oluyor. Bağışıklık sistemi gelişiyor, kişi soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara daha kolay direnebiliyor. Alerji ve solunum nezlesi olma riski önemli ölçüde daha düşük hale geliyor. Vücudunuz mide ülserlerini daha hızlı iyileştirebiliyor ve mide ülserlerinin tekrarlama riskini azaltıyor.
SİGARAYI BIRAKTIKTAN 5 SENE SONRA NE OLUYOR?
Sigarayı bıraktıktan 5 sene sonra ise kişinin beyin kanaması geçirme riski azalıyor. Vücuttaki hücreler kanserin ilk evrelerinde ise, artık iyileşmek için daha iyi fırsatları var. Ağız, boğaz, yemek borusu, mesane, böbrek, rahim ağzı ve pankreas kanseri riski önemli ölçüde düşüyor.
10 SENE SONRA AKCİĞER KANSERİ TEHLİKESİ DÜŞÜYOR
Sigarayı bıraktıktan 10 sene sonra da artık akciğer kanseri olma riski yarı yarıya azalmış hale geliyor. Aynı zamanda 10 yıldır sigara içmeyen biri yaklaşık 70 bin sigara içmemiş varsayılıyor. Bu da günümüzde sigaranın fiyatı göz önüne alındığında ekonomik olarak büyük bir tasarruf demek.