meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Artvin'de 33.'üncü çuruspil yayla festivali yapıldı!

Artvin Ardanuç Çuruspil yaylasında, Çuruspil Aşık Efkârı Kültür Sanat ve Dursun Ali Pehlivan Karakucak Güreş Festivali düzenlendi.

KARADENİZ 23.07.2023 16:52:00 0
Artvin

 Festivalde konuşan Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, “Çuruspil festivali dostluğun festivalidir, kardeşliğin festivalidir, barışın festivalidir, doğayı sevenlerin festivalidir ve bu memlekette daha fazla HES yapılmasın diyenlerin festivalidir. Artık daha fazla orman kesimi olmasın diyenlerin festivalidir. Artvin’imizde, Ardanuç’umuzda siyanürle altın çıkarılmasın diyenlerin festivalidir. Sporun festivalidir” dedi.

Artvin Ardanuç’a 19,7 kilometre uzaklıkta bulunan Çuruspil yaylasında, bu yıl 33’üncü kez Aşık Efkârı Kültür Sanat ve Dursun Ali Pehlivan Karakucak Güreş Festivali düzenlendi.

“BU FESTİVAL DOSTLUĞUN VE BARIŞIN FESTİVALİDİR”

Festivalde konuşan Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir şunları söyledi:

“Bir muhabbet için gelen erenler, bu sahneye hoş geldiniz yarenler. Benim sözlerimi yazında bilin, güzel tahlil edin, çözünde gidin. Kemal Atatürk’ün izinde gidin, bu sahneye hoş geldiniz yarenler. Çok değerli Ardanuçlular, sözlerime Efkârı’nın güzel dizeleriyle başlamak istedim. Bu yıl Çuruspil festivalimizin 33. yılını beraberce gerçekleştiriyoruz. 33. Çuruspil Festivali Efkârı aşıklar şenliği, Dursun Ali Pehlivan Karakucak Güreşleri Festivalimize hepiniz hoş geldiniz ve sizleri içten saygılarımla selamlamak istiyorum.

Çuruspil festivali dostluğun festivalidir, kardeşliğin festivalidir, barışın festivalidir, doğayı sevenlerin festivalidir ve bu memlekette daha fazla HES yapılmasın diyenlerin festivalidir. Artık daha fazla orman kesimi olmasın diyenlerin festivalidir. Artvin’imizde, Ardanuç’umuzda siyanürle altın çıkarılmasın diyenlerin festivalidir. Sporun festivalidir, Dursun Ali Pehlivanın festivalidir, güreşlerin festivalidir. Aşıklık geleneğinin sürmesi için, ‘Atatürk’ün izinde git ter damlası yüzünde git’ diyen Aşık Efkârı’nın festivalidir. Bu festivalin sahibi sizlersiniz. Eğer Ardanuç halkı olmaz ise bu festivalde olmaz. Onun için katılımınızla bize güç verdiniz, onur verdiniz, şeref verdiniz ve iyi ki varsınız diyorum.

Geçen Ardanuç’ta söyledim Efkârı’nın çok değerli şiirleri var ama bir dizesi var ve beni mest ediyor, çünkü bizi anlatıyor yani Ardanuçluları anlatıyor, sizi anlatıyor. Ve bundan iyi Ardanuç’u tarif edemeyiz, diyor ki;  ‘Görünüşte azım, tartıda ağır.’ İşte Ardanuçlular bu görünüşte azdırlar ama tartıda ağırdırlar ve ben selam olsun diyorum bütün Ardanuçlulara ve tüm katılımcılara ve içten saygılarımı ve sevgilerimi sunuyor, iyi eğlenceler diliyor ve teşekkür ediyorum.”

“BURADA DOĞA ÇOK GÜZEL VE DERELERİMİZ ÖZGÜR AKSIN”

Festival için farklı il ve bölgelerden gelen vatandaşlar, bu geleneği sürdürmek istediklerini söylerken, festivale İzmir'den katılan Servet Gümüş, “Ardanuç Tosunlu köyündenim ve bugün de güreşlere geldim ve çok güzelde güreşler oluyor. Biz İzmir’de oturuyoruz bu sene de köye geldik ve şimdide Çuruspil’deyim ve çok da güzel burası. Doğa hakkında söylemek gerekirse, doğa katliamı var, ormanları kıymasınlar, HES’lere karşıyız ve derelerimiz özgür aksın biz bundan yanayız” dedi.

“SON GELEM ZAMLARDAN SONRA FESTİVALE TALEP DÜŞMÜŞ DURUMDA”

Vatandaşlar da duygularını şöyle ifade ettiler:

Adem Karataş: “Burada 30 yıldır festival var ve biz her dönemde geldik ama bu sene son gelen zamlardan sonra vatandaşın festivale olan talebi azalmış. İnsanlar geçim derdine düşmüş, zevke sefaya ayıracak parası da yok. Buraya gelenler de imkanlarını zorlayarak gelmişlerdir ki senede bir gün diye. Dostunu, akrabasını ve uzaktan gelen arkadaşlarını görmek için son parasını da harcamıştır ve dolayısıyla önceki yıllardaki gibi talepte, eğlence, zevk ve sefa maalesef yok. Doğaya bakın çok güzel görünüyor. Etraf ormanlarla çevrili. Ama ben buraya 25 sene önce geldiğimde karşıda görülen alan boş değildi ve şunu da söylemek istiyorum ormanlarda azalmış ve ciddi bir şekilde de orman kırımı var. Ve bu konuya da parmak basmak ve gündeme getirmek lazım. Ormanlarımız fazlasıyla kesilip, kırılıyor ve akciğerlerimiz gidiyor, bir an önce önlem alınması gerekiyor. Arazi güzel ve çevremizde güzel ama 25 sene önce gördüğümüz ormanlarda ciddi azalma var.”

“BEN ANLATAYIM DOĞA TÜM GÜZELLİĞİYLE KENDİNİ ANLATIYOR”

Necmettin Albayrak: “Doğa kendisi anlatıyor zaten. Eğer insanlarımız doğayı ve bu havayı soruyorlarsa eğer bırakmamaları lazım buraları. Kalkıp başka yerlere gitmemeleri gerekiyor. Doğamızın katliama kurban gitmesini istemiyoruz. Ben isterim ki, Türkiye’nin dört bir yanında insanlar buraya gelsin ve eşsiz doğada yaşasın ve inşallah bu festival ömür boyu devam eder ve belki biz yetişemeyiz ama torunlarımız görür. Bakın torunlarım Hakkâri’den burayı özellikle görmek için gelmişler ve gel gör ki bu doğayı katlederseniz, kim gelecek ve nasıl gelecek.”

“BU GÜZELLİKLERİ YAŞATANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Hakkı Altun: “Ardanuç Boyalı köyündeyim kışları Samsundayım yazın ise Ardanuç’a geliyorum. Yıllardır bu festivali takip ediyoruz, çok beğeniyoruz Ardanuçlular olarak. Ardanuç’un dışında oturanlar bu festival sayesinde burada buluşuyoruz ki birkaç yıldır pandemi nedeniyle bu festival yapılmıyordu. Bu sene yapılıyor ve Ardanuç Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum, emeği geçen herkese ve siz değerli basına teşekkür ediyorum ve bu güzellik hep devam edecektir.”

Fransa’dan gelen Ardanuçlu Feride Saraç ise “Festivale denk getirerek, Fransa’dan geldim. Evet burası Çuruspil yaylası ve Ardanuç’a bağlı çok güzel. Her zamanki güzelliği devam ediyor bizde bu yüzden tercih ediyoruz ve sürekli gelmeye çalışıyoruz” dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

27.1° / 20°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin