Artvin'de, Yusufeli Merkez Viyadüğü düzenlenen törenle hizmete açıldı

Artvin'de, Yusufeli Merkez Viyadüğü düzenlenen törenle hizmete açıldı

KARADENİZ 15.07.2024 07:27:00 0
Artvin

Vali Ünsal konuşmasında İlimiz; Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan Sarp Kara Hudut Kapısı ile Karadeniz Sahil Yolunu Ardahan-Kars üzerinden İran’a, Erzurum üzerinden Doğu Anadolu’ya bağlayan transit karayolu güzergâhına sahip olmasından kaynaklı stratejik konumu ile Ülkemizin önemli bir Serhat kentidir. Binlerce yıllık geçmişiyle köklü uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji üretim merkezi, muhteşem doğal güzellikleri ile turizm kenti; ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan ülkemizde önemli bir yere sahip olan Artvin’imiz kavuştuğu bu dev eserle, hak ettiği iktisadi ve sosyal gelişim seviyesine bir adım daha yaklaşmıştır. Yaklaşık 4 yıl önce Yusufeli Barajı’nın yapımı nedeniyle planlanan, bugün modern ve ferah bir görünüme kavuşan Yusufeli’mizin ilçe merkezini mevcut karayoluna bağlayan viyadüğümüz; gerek Yusufelili hemşerilerimizin, gerekse bu güzergâhı kullanan vatandaşlarımızın zorlu coğrafi şartlar nedeniyle ulaşım konusunda yaşadığı sıkıntıları çözüme kavuşturmuştur” dedi.

        “ CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”

Vali Unsal konuşmasında “Mevcut iki yönlü yolun standartları ile trafik, yol ve sürüş güvenliğinin artırılması için hizmete sunulan çelik orthotropic köprü sınıfına ait ve itme-sürme yöntemi ile yapılan viyadüğümüz; 685 metre uzunluğa, 147 metre ayak yüksekliğine sahip olup, toplam 8 adet orta ve 2 adet kenar ayak üzerine oturtularak inşa edilmiştir.  Platform genişliği 16,5 metre olan köprünün, en yüksek ayağı ise 147 metreye ulaşmaktadır. Viyadüğün yapım bedeli toplam 2 Milyar 250 Milyon tl’dir. Yusufeli Merkez Viyadüğünün hizmete girmesiyle birlikte; Artvin-Yusufeli- İspir aksı 15,5 kilometre kısalmış olup, seyahat süresi ise yaklaşık 25 dakika kadar azalmıştır. -Viyadüğümüzün trafiğe açılmasıyla güvenli, konforlu ve hızlı şekilde yapılacak olan seyahatle, zamandan tasarrufun yanında akaryakıttan da olmak üzere yıllık toplam 43 milyon TL tasarruf yapılmış olacaktır. Sağladığı yüksek konfor ve güvenlikle yol ve yolculuk standartlarını yükselten viyadüğümüz, böylece ülke ekonomisine de ciddi oranda katkı sağlayacaktır” dedi.                                                                                                

-Bu duygu ve düşüncelerle; mühendislik harikası bu viyadüğün yapılmasında emeği geçen ve ilimize çok büyük destekleri olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Oraloğlu’na, Milletvekilimiz Sayın Faruk Çelik’e, Bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.  ” dedi.

     “56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel inşa ettik”

Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de Yusufeli Barajı kapsamında; mevcut yerleşkesi ve karayolunun bir bölümü sular altında kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Üstelik bu projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük projeleri arasında yer alıyor. Bundan 22 yıl önce Türkiye’nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre iken biz sadece burada, 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel inşa ettik. Yani 80 yılda yapılan 50 kilometrelik tünel uzunluğundan fazlasını tek bir projede tamamladık. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yolları’nı, Merkez Viyadüğü dışında 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete açmıştık. Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin’in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını koruduk. Bildiğiniz üzere Tekkale Viyadüğü, Yusufeli Baraj Viyadüğü ve Şilenkar Viyadüğü ’nü daha önce hizmete almıştık. “Çelik Ortotropik Köprü" olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü ‘nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7.100 ton çelik kullandık. Fransa’nın simge yapılarından biri olan Paris’in ortasındaki Eyfel Kulesi’nde 7.300 ton çelik kullanıldığını düşündüğümüzde Yusufeli’nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan oluşuyor. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik. Trafiği güvenli hale getirerek, seyahat konforunu artırdık,” dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ