Değerli taşlardan doğal kehribarı Bayburt'un yıllardır, çıra diye yaktığı ortaya çıktı. Zaman kapsülü kehribar, 1800 rakımlı Bayburt'ta deniz olduğunu gösterdi.
Bayburt'ta köylülerin yıllardır çıra niyetine yaktığı maddenin "doğal kehribar" olduğu anlaşıldı.
21. yüzyılda, değerli madenlerin heba olması eleştiri konusu oldu.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yetkilileri önderliğinde uluslararası bilim insanlarından oluşan heyet, Bayburt'un Aydıncık köyünde 2018'de fark edilen doğal kehribar rezervini inceledi.
Köy sakinlerinin yıllarca çıra zannı ile ateş yakmak için ziyan ettiği kehribarın rezerv alanının ruhsat sahibi Murat Haşlak, bilim insanlarına bilgi verdi.
ZAMAN KAPSÜLÜ KEHRİBAR!
Doğal kehribarın tespitinin ardından taşlarla ilgili bilim insanlarının çalışma yaptığını belirten Haşlak, "Biz bunların hepsini MTA'ya yönlendirdik. Yani kehribar bir süs taşı olmanın yanı sıra aynı zamanda bir zaman kapsülü. Doğal kehribarın oluşumu milyonlarca yıl alıyor. Reçine ile o dönemde üstüne akan, yapışan canlılar milyonlarca yıl boyunca kimyasal bozunmadan tamamen korunarak günümüze ulaşıyor. Bilim insanları da bu nedenlerle bayburt'un kehribarına büyük ilgi gösteriyor" dedi.
BAYBURT'TA DENİZ Mİ VARDI?
"Bilim insanları kehribar ve Oltu taşının yanı sıra çeşitli fosiller de buldu. Denizde olması gereken 'deniz minaresi' şeklinde isimlendirilen fosilleri, 1800 rakımda buluyorlar. Bu onlara geçmişe dair çok farklı şeyler anlatıyor."
Haşlak, Çin'de faaliyetteki bir şirketin sahayı analizettikten sonra, yakın zamanda teknik ekiple yeniden geleceklerini ifade ettiklerini sözlerine ekledi.