Bebe bisküvisi faydalı mı zararlı mı? Çocuğunuza yedirmeden önce mutlaka okuyun

Hazırlaması çok pratik olduğu için anneler tarafından sıklıkla tercih edilen bebe bisküvisi ne yazık ki göründüğü kadar masum değil. Vitamin ve kalsiyum içerdiği söylenen bu ürünler bebeğe faydadan çok zarar getirebilir.

SAĞLIK 27.07.2023 14:40:00 0
Bebe bisküvisi faydalı mı zararlı mı? Çocuğunuza yedirmeden önce mutlaka okuyun

Piyasa birçok bebe bisküvisi markasıyla dolu. Kolay kırıldığı, sütte hemen eridiği ve yedirmesi basit olduğu için anneler tarafından bazen öğün olarak bile görülen bu paketli ürünler aslında sağlığın en büyük düşmanlarını barındırıyor. 

"Bol vitamin ve kalsiyum içerir" ibaresi anneleri kandırsa da aslında her lokma bebeğin sağlığına vurulmuş bir darbe. Peki neden? Bu tatlı atıştırmalıkların ne zararı var? 

RAFİNE BUĞDAY UNU İÇERİYOR

Bisküvinin yapımında kullanılan ana malzeme rafine buğday unu. Kepekli buğday şüphesiz daha sağlıklı bir seçenek; ancak rafine olan, besleyici yönden kesinlikle eksikliklerle dolu. Zira tam buğdaydaki tüm vitami ve lifler yok ediliyor. Lif eksikliği ise yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de kabızlık ve düzensiz bağırsak hareketi gibi sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Bu inceltme işleminin ardındaki sebep, bisküvileri daha lezzetli hale getirmek ve raf ömürlerini arttırmak.

YÜKSEK KALORİLİ

Bazı insanlar sadece bisküvi yiyerek hayatta kalabileceğinize inanılıyor, bu kısmen doğru. Ancak bunun ardında şöyle bir gerçek var ki, kısa bir ömre mahkum olmak. Bisküviler, vücut sisteminizin çalışmasını sağlamaya yetecek kadar kalori içeriyor, ancak bunun nasıl olduğu çok önemli bir soru. Rafine etme işlemi nedeniyle, buğday unu amaçsız una dönüşüyor. Bu da o atıştırmalığı tüm iyi kalorilerden tamamen yoksun hale getiriyor. Bebeğin midesini dolduruyor ancak ona kesinlikle herhangi bir iyi kalori vermiyor.

KORUYUCU KATKI MADDELERİYLE DOLU

Mağazadan satın alınan bebe bisküvileri ve kurabiyeler Bütillenmiş hidroksianisol (BHA) ve Bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) içeriyor. Araştırmalar, her ikisinin de insan kanı için kötü olduğunu söylüyor. Bunun dışında bisküviler, belirli DNA hasarı türleri ile bağlantılı olan Sodyum Benzoat da barındırıyor. Paketlenmiş bisküvilerin bir diğer rahatsız edici yönü ise, küçük çocuklarda ve küçük bebeklerde asit reflü gibi mide problemlerine neden olan bir madde olarak kabartma tozu içermesi. Son olarak tat faktörünü ekleyen aroma maddelerinin beyin hasarına, göğüs problemlerine ve tümörlere neden olduğu biliniyor.

ALERJİK REAKSİYONA SEBEP OLUYOR

Bisküvilerin neredeyse hepsi, bebeğinizde bazı alerjik reaksiyonların nedeni olan glüten ve soya lesitini gibi alerjik maddeler içeriyor. Bu maddeler nefes almakta zorlanma, ishal, deri döküntüleri, düşük kan basıncı ve kusma gibi rahatsızlıklara yol açıyor. 

YAPIMINDA TRANS YAĞ KULLANILIYOR

Bisküvilerin kıvamını, şeklini ve lezzetini uzun süre koruyabilmesi için yapımında trans yağ kullanılıyor. Ancak bunun yan etkileri oldukça öldürücü. Besin değerinin sıfır olmasının yanı sıra iyi kolesterol ve kötü kolesterol seviyelerinde ciddi dengesizliğe, bebeklerde görme sorunlarına, sinir bozukluklarına, alerjik durumlara, şeker hastalığına ve obeziteye de neden oluyor. Bunlar ise, bebeğinizin diyetinden bisküvileri tamamen kesmek için yeterli sağlam sebepler. Ürünlerinde trans yağ bulunmadığını iddia eden markalar var ancak bu pek olası değil. Miktar değişebilir, ancak her paketlenmiş gıdanın belirli bir miktarda trans yağ içerdiğinden emin olabilirsiniz.

YEME İSTEĞİNİ ARTIRIYOR

Bisküvilerden bir tane alınca devamını yememek elde değil. Yapılan bir araştırmaya göre insan beyninin, içinde kokain ve morfin bulunması nedeniyle bisküvi tükettikten sonra fazla aktif hale geldiğini kanıtladı. Kahve, çikolata ve diğer kafeinle ilgili maddelerde bulunan bu katkı maddeleri beyne zevk verdiği için insanın yedikçe yiyesi geliyor. 

ŞEKERLE DOLU

Miktar markadan markaya değişse de bisküvilerin rafine şeker içerdiği bilinen bir gerçek. İnvert şeker olarak bilinen belirli bir şeker türü, ana bileşenlerden biri ve bu şeker, glikozdan daha tatlı. Güzel tadı, bağımlılıklara neden olarak bebeğinizin daha fazlasını istemesine yol açıyor. Bu şekerin bir diğer özelliği de şeker kristallerinin küçük olması ve hamura kolayca karışabilmesi. Nemi oldukça iyi tutarak bisküvilerin hava ile temas ettiğinde kurumasını önlüyor, ürünün raf ömrünü uzatıyor. Ancak yüksek miktarda şeker tüketiminin diyabet, kanser ve kalp hastalığına sebep olacağını unutmamak lazım.

Peki anneler için pratik ne giibi alternatifler var? 

EV YAPIMI BİSKÜVİLER DENEYİN

Malzemeleri seçme özgürlüğüne sahip olduğunuz için ev yapımı bisküviler bebekler için sağlıklı oluyor. Dikkat edilmesi gereken kabartıcı veya koruyucu madde eklememek. Sağlıklı bisküvilerinize yulaf, kaju fıstığı, badem, ceviz, kuru üzüm ve tam buğday unu gibi malzemeleri ekleyebilirsiniz.

EV YAPIMI BEBE BİSKÜVİSİ TARİFİ

Malzemeler: 
1 çay bardağı tam buğday unu
1 çay bardağı pirinç unu
1 çay bardağı irmik
2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
1 yemek kaşığı pekmez 

Hazırlanışı:
Yoğurma kabına tam buğday unu, irmik ve pirinç ununu alın. Yoğurt, tereyağı ve pekmezi ilave ederek toparlanıncaya kadar yoğurun.
Toparlanan hamurdan 15 eşit parça koparın ve elinizle yuvarlayarak 5-6 cm aralıklarla yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. İster kalıpla isterseniz çatalla bastırarak bebe bisküvilerine şekil verin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin. Bebe bisküvileri tamamen soğuduğunda tepsiden alın ve kapaklı bir kap içine alarak muhafaza edin.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

admin admin