Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? İptali ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? İptali ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

GÜNCEL 3.11.2024 14:49:00 0
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? İptali ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ömrümüzün genelini çalışarak harcıyoruz, emeklilik için uzun bir süre olduğu için çoğu insanlar emekliliği düşünmüyor fakat ilerleyen yıllarda 40-50 yaşlarına gelince emekli olamadıkları için bu girişin ve yatırımın erkenden yapılmadığı için çoğu insanlar mağdur durumda oluyor ve emekli olamadıkları için uzun yıllar boyunca çalışmaya devam ediyorlar. Hayatımızın neredeyse 30 ile 40 yılını çalışarak yoğun bir şekilde geçiriyoruz. Günlük olarak düzene girdiği için hayatımız alışıyor ve yılların ne kadar çabuk geçtiğini hiç farkedemiyoruz. Emeklilik planımızı genç yaşta, erkenden yapmalıyız planımızı düzenli bir şekilde oturtmalıyız bunun için Bireysel Emeklilik Sistemi bulunmaktadır, hayatımızı kolaylaştırmak ve emekliliğimizide kolay ve rahat bir şekilde devam ettirebilmemiz için bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik sisteminde sizin adınıza bir hesap açılıyor ve maaşınızın %3’lük bir kısmı kesilerek Emeklilik Hesabına yatırılıyor ve çalışma sürecinde orada birikmeye devam ediyor. Maaşınızdan kesilen ve kendi adınıza açılan hesaba yatırılan bu katkı payları, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilerek sizlere emeklilik döneminiz sürecinde ek bir gelir elde etme imkanı yaratıyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminde 45 yaş altı bireyler hedef alınmaktadır, çalışan kesimin BES’e katılım sağlaması zorunludur, Bireysel Emeklilik Sisteminde 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil edilmesi beklenmekte ve istenmekte, Çoğu Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla genç nüfusa sahip olmamız nedeniyle, gençlere daha fazla yatırım yapmalıyız ve onların geleceğini düşünmeliyiz yaşam şartlarının korunması için 18 yaş altı bireylerin BES’e girmelerini sağlamakta fayda var.

Bireysel Emeklilik Sistemi eskisi kadar hızlı gelişmiyor, eskiden daha hızlı gelişiyordu. İlk başladığı dönem, 2003 ile 2013 arasında hızlı bir büyüme kateden BES, 2013 yılında devlet katkısı almasıyla büyümesinin daha fazla arttığı gözlemlenmiştir. 2017’de ise otomatik katılımın etkisi büyük olmuştur.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İlerliyor?

Bireysel Emeklilik Sistemine başvurabilmeniz için anlaşmalı firmaları bularak onlar ile görüştükten, sözleşmeyi detaylı okuduktan sonra sözleşmenizi yaparak katılım sağlayabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sisteminde, emeklilik hakkını kazanabilmeniz için BES’te 10 yıl süreyle kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız beklenmektedir Bireysel Emeklilik Sistemine katılım yaptıktan sonra, bu ödemelerinizi alabilmeniz için, 3 aylık ve 6 aylık veya yıllık şekilde ödemelerinizi alabilirsiniz aynı zamanda BES’te birikimlerinizi toplu bir şekilde alabilirsiniz bunlar tamamen sizin tercihlerinize bağlı olmakta kalarak tercihleriniz doğrultusunda geri ödeme planı oluşturabilir ve yıllık gelir sigortası ürününü satın alarak emeklilik maaşına bağlanabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sisteminde ödemiş olduğunuz fonlarınızı ve katkı paylarınızı yılda altı defa değiştirme hakkına sahip olmaktasınız.

Bireysel Emeklilik Sistemine Devlet Katkısı Ne Kadar?

Devletimiz de 01.01.2013 tarihinde başlayarak bu tarihten itibaren bireysel emeklilik sistemine katılımı teşvik etmek amacıyla %25 katkı payı uygulamasını başlatmıştır.

Bireysel emeklilik sisteminde, bes katkı paylarının %25’ine karşılık olarak gelen bu tutar devletin verdiği katkısı olarak ilgili “Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)” hesabınıza ödenir.

Örneğin yapacağınız her 100 TL’lik yatırım için, devlet bireysel katkı hesaplarına ek olarak 25 TL katkı payı olarak görüneceğinden hesabınızda toplam 125 TL para olacaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemine Herkes Katılabilir mi?

Bireysel Emeklilik Sistemine 18 yaşını dolduran ve fiil ehliyetine sahip olan herkes bireysel emeklilik sistemine katılarak bu kampanyalardan yararlanarak, geleceklerine bir ışık ile yaklaşmış yaklaşabilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi Güvenli midir?

Bireysel Emeklilik Sistemi tamamen güvenlidir, denetim yapılan sistem son derece sağlamdır. Emeklilik şirketlerinin yaptıkları faaliyetler T.C Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenmektedir. Emeklilik şirketlerinin günlük olarak yaptıkları bu faaliyetleri Emeklilik Gözetim Merkezi(EGM) tarafından sürekli olarak elektronik ortamlardan günlük olarak izlenmektedir. Emeklilik Şirketlerinin yılda en az bir kere bağımsız dış denetim yaptırması tamamen zorunlu durumdadır, yapılan fonların ve hesap işlemlerinin üçer aylık dönemler itibariyle bağımsız dış denetim yapılması zorunludur.

Bireysel Emeklilik Sistemine erken yaşta dahil olursanız, sistem dahilinde durduğunuz süre boyunca daha fazla katkı payı ödemiş olursunuz ve emeklilik birikiminiz yükselmiş olacaktır ve emekli olduğunuzda veya hesabınızdaki parayı çekmek istediğinizde daha yüksek rakamlar elde edeceksiniz.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ