Yaz ayları tüm böcek ve haşerelerin sahaya çıktığı bir dönem. Böcekler, arılar, sinekler her an her yerde karşınıza çıkabilir. Bu canlılar bazen ufak ısırıklarla bile olsa ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.
Özellikle yaz aylarında oldukça yaygın olan böcek ısırıkları genellikle çok tehlikeli değildir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazen, enfekte olabilir veya hafif veya şiddetli bir tür alerjik reaksiyona neden olabilir.
Peki bir böcek tarafından ısırıldığınızı nasıl anlarsınız? Böyle bir durumda deride sivilceye benzeyen küçük bir şişlik, ısırılan bölgede kızarıklık ve sıcaklıkla karakterize iltihaplanma, ısırık yerinde şişlik ve ısırılan bölgede kaşıntı yaşanabilir.
Böcek ısırıkları, ısırılan yerin çevresinde kaşıntı ve şişlik ile karakterize edilen hafif bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca etkilenen bölgede kabarık beyaz, mor veya kırmızı işaretler ile karakterize enfeksiyona yol açabilir.
Böcek ısırığı yaşamanız durumunda ısıran böceğe bağlı olarak, bölgeye bakım ve tedavi için farklı adımlar atmalısınız. Önce arı veya kene gibi canlılarda iğneyi cildinizden çıkarmalı, ardından bölgeyi temizlemelisiniz.
Arı iğnesini cildinizden çıkarmak için önce tırnağınızla yanlara doğru yavaşça, cildinizden çıkana kadar yavaşça kazımalısınız. Cımbızı yanlışlıkla sıkabileceğiniz ve cildinize zehir salabileceği için kullanmayın. İğneyi çıkardıktan sonra bölgeyi temiz akan su ve sabunla temizleyin.
Keneyi cildinizden çıkarmak için ince uçlu cımbız kullanmanız, keneyi olabildiğince cildinize yakın tutmanıza ve ardından üzerine baskı uygulamadan yavaşça çekmenize yardımcı olacaktır. Aşırı basınç keneyi kırabilir, bu da cildinizde birikintiler bırakarak enfeksiyon riskini artırır. Keneyi çıkardıktan sonra, bölgeyi antiseptik ve ardından akan su ve sabunla temizleyin.
Tırtıl tüylerini cildinizden çıkarmak için de cımbız kullanın. İlk olarak, tüylerin daha fazla dökülmesini önlemek için tırtılları sıkmadan cildinizden çıkarın. Ardından cımbızla cildinizdeki tüyleri almaya çalışın. Bölgeyi suyla temizleyin ve cildinizin kurumasını bekleyin. Havlu kullanmayın veya cildinizi ovmayın.
Böcek ısırığından sonra belirtileri iyileştirmek için ise şu adımları izleyin.
Belirtileriniz kötüleşiyorsa, baş dönmeniz, karın ağrınız varsa, ağız veya boğazda şişlik yaşıyorsanız mutlaka doktora görünün.
Aşırı alerjik reaksiyon