meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Boşanan Kadınlara Maaş Hangi Şartlarda Verilir 2024 Dul Yardımı

Boşandıktan sonraki aşamada devletin verdiği malı destekler son dönemde oldukça sık gündeme gelen sorulardan biri. Boşanan kadınlara maaş konusuna devletin hangi destekleri sunduğu merak ediliyor.

GÜNCEL 8.03.2024 09:01:00 0
Boşanan Kadınlara Maaş Hangi Şartlarda Verilir 2024 Dul Yardımı

Boşanma sonrası devletin kadınlara sağladığı mali destekler konusunda son dönemde oldukça sık sorular gelmektedir. Boşanmış kadınlara devletin hangi destekleri verdiği merak edilmektedir.  Esasında bu konuyu boşanma davası açma düşüncesin de olan kadınlar da merak etmektedir. Zira boşanmaya bağlı mağduriyet yaşamak istemeyen kadınlar bu konudaki haklarını bilmek istemektedir.

Boşanmak evliliğin yasal olarak sona ermesidir. Boşanmaya bağlı olarak şartları varsa nafaka ve tazminat hakkı doğabilmektedir. Ancak boşanmış kadın tüm bunlara rağmen muhtaçlık durumu yaşayabilir. Bu durumlarda devlet desteği gündeme gelecektir.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özelikle son dönemde bu konulardaki yardımlarını, kadınlara verilen mali destekleri artırmaktadır. 

Konunun detaylarına geçmeden önce belirtmek gerekir ki sosyal devlet olmanın bir sonucu olarak devletin mali desteklerinde esas kriter muhtaçlık durumudur. Yani mali olarak desteğe ihtiyacı olan tüm kadınlar, muhtaçlık durumunu kanıtlayabildikleri sürece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla mali destek alabilmektedir. Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir. 

Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir. Ayrıca bu durumda olan kadınlarımıza yardımda bulunan sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapabilirler.

Boşanmaya bağlı olarak kadınlar mağduriyet yaşamamak için devletten çeşitli destekler alabiliyorlar. Boşanma durumu evliliğin yasal olarak sona ermesi durumudur. Kişiler boşanmaya bağlı olarak karşıdaki kişiden nafaka alabilir ve tazminat hakkı doğabilmektedir. Fakat boşanan tüm kadınlar bunlara rağmen muhtaçlık durumu içerisinde olabilirler. Bu durumda devletin desteği olarak verilen Boşanmış dul maaşı ne kadar 2024 konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yardımlar yapılmaktadır.

Boşanan Kadınlara Maaş Bağlanır mı?

Devletin sunduğu bu imkanlarda esas kriter muhtaçlık durumunu kanıtlayabilmektir. Bununla birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları ile birlikte kişiler boşanmış kadınlara maaş başvurusu yapabilirler. Sadece boşanmış olmak kriteri devletin desteğini almak için yeterli olmamaktadır. Maaş bağlama konusunda,

  • Boşanan veya kocası vefat eden kişilere dul maaşı veya herhangi bir sebepten dolayı muhtaçlık yaşayan kadınlar belediye yardımı alabilirler.
  • Dul ve yetim maaşı almak isteyen dul ve yetim olan bireyler sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapabilecekler.
  • Belediyeler muhtaç durumu oluştuktan sonra maddi olarak yardım yapabilmektedirler.
  • Geliri Olmayana Devlet Yardımı Nasıl Alınır

Boşanan Kadınlara Dul Maaşı Hangi Şartlarda Verilir?

Boşanan kadınlar belediye yardımı almak istedikleri zaman gerekli şartları yerine getirmelidir. Kişiler yardım alabilmek için bağlı oldukları belediyeye başvuru yapmalıdırlar. Sonrasında Sosyal Yardım Değerlendirme kurulu inceleme yapar ve boşanan kadınlara dul maaşı hangi şartlarda verilir konusunda sonuç verilir. Yapılan inceleme ile yardım veya nakit yardımı bulunulmasına karar verilir.

Eşi vefat eden kadınlar dul maaşı alabilir mi konusunda ise; SGK başvurusundan sonra ölüm aylığı alabilirler. Bununla birlikte ilçelerdeki kaymakamlıkları, valilikler ve bünyesinde kurulmuş bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılan başvurular ile yardım desteği alabilecekler.

Boşanmış Dul Maaşı 2024 Ne Kadar?

Boşanmış olan kadınlar eşimden boşandım dul maaşı alabilir miyim dedikleri zaman öncelikle başvuru yapmaları gerekmektedir. İki senede bir dul ve yetim maaşlarına zam gelmektedir. Bununla birlikte dul maaşı bağlatan kişiler bu imkanlardan yararlanabilirler. Boşanmış dul maaşı konusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile verilen dul maaşları konusunda şartlar konusuna sağlayan kişiler eğer çocukları yardıma muhtaçsa başvuru yapabilirler. Bu maaşların miktarı konusunda

Yüzde 25 hissesi olan kişi2,500₺
Yüzde 50 hissesi olan kişi5,000₺
Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan8,500₺

Belediye Yardımı 

Belediyeler muhtaçlık durumunun oluşması halinde nakdi yardımda bulunmaktadır.  Belediye yardımı almak isteyen ve gerekli şartları taşıyan kişiler yardımı alabilmek için bağlı bulundukları belediyeye başvurmaları gerekmektedir. Sosyal yardım değerlendirme kurulu yaptığı inceleme sonucunda ayni yardım veya nakdi yardımda bulunulmasına karar verebilecektir. 

Dul Maaşı 

Eşi vefat eden kadınlar SGK tarafından ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Yine illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde kurulmuş olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak başvurular ile yardım desteği sağana bilir.

Boşanmış Kadınlara Babadan Maaş Bağlanması

Boşanmış kadınlar anne veya babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanarak aylık bağlatabilirler. Yine bu kapsamda sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkündür. Bu kapsamda sıklıkla gelen soru ise boşanmaya bağlı olarak yoksulluk nafakası alan kadınların aynı zamanda babadan veya anneden aylık alıp alamayacağına yöneliktir.  Ancak bu iki durum birbirinden bağımsızdır, yoksulluk nafakası alınması yetim aylığının bağlanmasını kural olarak engellemez.  Eşinden boşanan kız çocuğuna, sosyal güvenlik kanunlarında aranan şartları taşıması halinde, vefat eden babasından aylık bağlanır. Söz konusu maaşı almak yoksulluk nafakasını doğrudan ortadan kaldırmaz ancak nafakanın miktarı veya nafakanın kaldırılması için nafaka borçlusunun dava açması halinde alınan aylığının miktarına göre yoksulluk nafakası yeniden belirlenebilme ihtimali olacaktır. Ancak mahkemelerin genel uygulamalarına bakıldığında asgari ücreti bile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına kıstas olarak görmemektedirler. Bu nedenle yetim aylığının alınıyor olmasının, yoksulluk nafakasın kaldırılmasını sağlaması oldukça düşük bir ihtimaldir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.2° / 18.6°

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim

AK Parti Heyeti'nden Oltu Belediyesi'ne Ziyaret