Bu Gıdaları Tüketmeyen Hastalıktan Kurtulamıyor!

Yoğurt, turşu ve peynir gibi gıdalar fermantasyona işlemi ile elde ediliyor. Bu işlem sağlık açısından oldukça faydalı. Bağışıklık sistemini güçlendiren fermente gıdalar sindirim sistemini düzenliyor.

SAĞLIK 1.08.2023 12:53:00 0
Bu Gıdaları Tüketmeyen Hastalıktan Kurtulamıyor!

Yüzyıllardır tüketilen fermente gıdaların sağlığa pek çok faydası var ve bu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Şekerlerin yararlı bileşikler üreten bakteri ve maya tarafından parçalanmasını içeren bu işlem gıdaların raf ömrünün uzamasına yardımcı oluyor. 

HANGİ GIDALAR FERMENTE EDİLEBİLİR?

Sebzeler, meyveler, tahıllar, süt ürünleri, et, balık, yumurta, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumların tümü fermente edilebiliyor. Genellikle prebiyotikler ve probiyotikler açısından zengin olan fermente gıdalar sindirimi iyileştiriyor ve birçok hastalığı önlüyor. 

NE GİBİ FAYDASI VAR? 

Besinleri daha biyoyararlı hale getiren fermantasyon bağışıklık sistemini ve bağırsakları etkileyerek birçok hastalığa neden olabilen iltihaplanmayı önlemeye yardımcı oluyor. 

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR

Vücuttaki vitamin ve mineral emilimini artıran ve böylelikle kandaki optimum değerlerin korunmasına destek veren bu gıdalar metabolizmayı hızlandırma özelliği sebebiyle kilo vermek ve daha daha fit bir vücuda sahip olmak isteyenlerin imdadına koşuyor. 

Tansiyonu dengelediği bilinen fermente gıdalar bu sayede stres unsurunu azaltıyor. Dengeli ve düzenli tüketildiğinde uzun vadede sağlıklı bir cilde kavuşmaya da yardımcı oluyor.

KİMLER İÇİN SAKINCALI?

Yoğurt, peynir ve salamura sebze gibi fermente gıdaların standart marketlerden alan çoğu insanın onları tüketirken sorun yaşamıyor. Sadece kan damarlarının genişlemesine ve düz kasların kasılmasına neden olan histamin aktivitesine sahip kişiler bazı ufak tefek rahatsızlıklar hissedebiliyor. 

Salatalığın fermantasyonu sonucu ortaya çıkan turşunun gereğinden fazla tüketilmesi yüksek tansiyonu olan kişiler açısından bir risk oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra bazı peynirler, zeytin ya da kefir de yüksek tuz oranları bakımından dikkatle tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor.

İlk kez fermente gıda yiyen bazı insanların da şişkinlik yaşaması muhtemel. Uzmanlar kronik hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış kişilere, sistemlerinin bu maddeleri tolere edebildiğinden emin olmak için az miktarda fermente gıda ile başlamalarını tavsiye ediyor. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

admin admin