Çayda lisanslı depoculuk dönemi için ilk adımlar atıldı

Çayda arz fazlalığı ve hızlı arzı önleyip, kaliteli ürünlerin depolanarak, çay ihracatına değer katacak olan lisanslı depoculuk için Rize Ticaret Borsası ilk adımları attı.

RİZE 22.05.2024 15:57:00 0
Çayda lisanslı depoculuk dönemi için ilk adımlar atıldı

HABER:ARZU ERBAŞ

Rize Ticaret Borsası çayda lisanslı depoculuk dönemini başlatmaya hazırlanıyor. Hasat dönemlerinde tarım ürünlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi amacıyla kurulan lisanslı depo sistemi çayda da uygulanacak. Çayda arz fazlalığını ve hızlı arzı önleyip, kaliteli ürünlerin depolanarak, çay ihracatına değer katacak olan lisanslı depoculuk için Rize Ticaret Borsası, TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye başvuru yaptı. 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında özel sektöre örnek olmak amacıyla kurulan ülkemizin ilk lisanslı depo şirketi TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.Ş’ ile görüşmeler yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan başvurunun onaylanması ile çayın 2. yüzyılında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

ÇAYINIZI TOPRAKTAN BARDAĞA KADAR KORUMAMIZ GEREKİYOR

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin düzenlediği Ulusal Çay Kongresinde konuşan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan “Çayda 100 yıllık bir hikayemiz var ve bu 100 yılda çay çok şeyler değiştirdi bizde. Bir kültür oluşturdu, hikaye oluşturdu. Çay o kadar bizden oldu ki dünyada çay içen topluluklar arasında en çok çay tüketen ülke haline geldik. 1984 yılında 3094 sayılı kanun çıktı ve özel sektörde çaya atıldı. O gün 500 ila 600 bin ton arasında bir yaş çay üretimi varken, nüfus artışlarını da göz önüne aldığınız zaman yaş çay üretimi şimdi 1 milyon 400 bin tonlara kadar çıkmış durumda. Özel sektörün, sektör için ne kadar önemli ve değerli olduğunu belirtmek isterim. Çayın geleceği için çok güzel çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunu üniversiteyle, devletimizle özel sektörle, Çaykur’la, üreticiyle birlikte yapmalıyız. Çayımızı gelecek yüzyıla taşıyabilmemiz için gençlerimize bu ürünü sevdirmemiz gerekiyor. Eğer bugün dünyaya açılacağız diyorsak çayınızı topraktan bardağa kadar koruyacak, kalitesini koruyacak ve insanları bu ürünle iştigal olmaya yönlendirecek bir yasal düzenlemenin çalışmasını yapmamız gerekmektedir” dedi.

“ÇAYIN GELECEĞİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATMIŞ OLACAĞIZ”

Lisanslı depoculuk sisteminin önemine vurgu yapan  Erdoğan “Çayın her alanda değerini koruması için arz talep dengesindeki bozulmaları önlemek çayda lisanslı depoculuk gerekiyor, bu lisanslı depo sistemini  bölgeye kazandırmak için  biz bir çalışma yaptık. Tarım Bakanlığı ve  Odalar Birliği ile Ankara düzeyinde görüşmeler yaptık. TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye başvurumuzu yaptık. Başvurumuz onaylanırsa ortaklık çalışması başlayacak ve bu çalışmanın semerelerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Lisanslı depo arzdaki fazlalığı ve hızlı arzı önleyip kaliteli ürünlerin depolanıp ürünlerin ihracatında çok büyük değer katacaktır. Önümüzdeki 5 yılda bu lisanslı depoyu ilimize, bölgemize kazandırmış olacağız. Bununla da çayın geleceği konusunda önemli bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : ARZU ERBAŞ

Haber Kaynak

ARZU ERBAŞ