ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Âlim'den Stevia Hakkında Açıklama

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Âlim, Sitevia bitkisiyle ilgili yapılan çalışmalar ve fabrikanın durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

RİZE 8.02.2025 09:08:00 0
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Âlim

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Âlim, Stevia bitkisiyle ilgili yapılan çalışmalar ve mevcut durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Rize ve çevresinde Stevia üretiminin karşılaştığı zorluklara değinen Âlim, bölgenin iklim şartlarının bu bitkinin yetişmesine pek uygun olmadığını ifade etti.

Âlim, geçmişte üreticilere Stevia ekimini teşvik etmek amacıyla 100 metrekarelik alanlarda deneme ekimi yapmaları için dağıtım yapıldığını hatırlattı. Ancak, üreticilerin yüksek nem, böcek zararları ve özel hava koşulları gerektiren bu bitkiyle ilgili yaşadıkları zorluklar nedeniyle bu girişimin sürdürülemediğini belirtti. Stevia'nın yaygın üretiminin bölgede mümkün olmadığını vurguladı.

ÇAYKUR'un Stevia üretimi için yaptığı fabrika yatırımına da değinen Âlim, bu tesisin çeşitli defalar kiraya verilmek istendiğini ancak bu girişimlerin başarısız olduğunu söyledi. Mevcut fabrikanın korunmaya devam ettiğini belirten Âlim, "Üretimi devreye almak veya yaptırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Uygun bir çözüm bulunursa Stevia üretimi yeniden değerlendirilecek" diye konuştu.

ÇAYKUR'un Stevia konusundaki girişimleri ve fabrikanın geleceği yakından takip edilirken, bölgedeki tarımsal potansiyelin değerlendirilmesi için alternatif çalışmaların sürdüğü de ifade edildi.
 

Haber Kaynak : DOĞANCAN İLEK

Haber Kaynak

DOĞANCAN İLEK