ÇED olumlu raporu alırken, hukuk mücadelesi yeniden başladı

Giresun’da İdare ÇED’den halk mücadeleden vazgeçmiyor!

KARADENİZ 1.08.2023 17:48:00 0
ÇED olumlu raporu alırken, hukuk mücadelesi yeniden başladı

Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu Beldesi’nde çevre sakinlerinin başlattığı hukuki mücadele sonucu faaliyetleri durdurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi için yeniden ÇED olumlu raporu alındığı Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilan edildi. Karar üzerine  bölge sakinlerinin avukatı Ozan Karagöz,

“Giresun İdare Mahkemesi'nde hızlı bir şekilde davamızı açtık. Bugün başta Valilik ve Katı Atık Birliği yöneticilerin 2020 yılından bu yana 3 defa kazanılan davalar sonucunda yeni bir tesis kurma arayışına girmeleri gerekirken; ‘Her defasında yeni bir ÇED raporu alıyorum nasıl olsa’ diyerek sürece bir çözüm üretmemesinin bir sonucu 5'inci ÇED kararı. Ancak 5'inci ÇED olumlu kararını 25 günde aldıklarını görüyoruz. Katı Atık Birliği tarafından; hızlı bir şekilde yukarıda saydığım izinler alınmak istenecektir. Biz de mahkemeden kararımızı bekleyeceğiz. Biz Çavuşlu halkı olarak hukuka sıkı sıkıya sarılacağız, hakkımızı yedirmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu Beldesi’nde çevre sakinlerinin başlattığı hukuki mücadele sonucu faaliyetleri durdurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi için yeniden ÇED olumlu raporu alındığı Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Giresun’un Görele ilçesi Çavuşlu Beldesi Taşocağı mevkii sınırları içerisinde, Giresun İli Katı-Sıvı Atık Ve İçme Suları Birliği tarafından yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Giresun Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

“YENİ TESİS KURULMASI GEREKİRKEN HER DEFASINDA ÇED OLUMLU KARARI ALINIYOR”

Alınan ÇED raporunun ardından Av. Ozan Karagöz, günebakış’a özel açıklamalarda bulundu.  Bölge halkı adına hukuk mücadelesini yürüten Av. Ozan Karagöz, “5'inci defa alınan ÇED olumlu raporunun ilanına ilişkin bir duyuru metni paylaşıldı. En son Giresun İdare Mahkemesi tarafından 15 Haziran 2023 tarihinde iptal edilen 4'üncü ÇED dosyasının tamamının kopyalanıp yapıştırılmak suretiyle hazırlanan bir yeni ÇED kararı. Giresun İdare Mahkemesi'nde hızlı bir şekilde davamızı açtık.  İdare, Mahkeme kararlarını görmezden gelerek; işlem yapma gücünü kullanıyor. Halbuki modern hukuk devletinde olması gereken; mahkemenin iptal gerekçelerinin tespit edilerek, tesisin geçmiş mahkeme kararlarında tespit edildiği gibi en başta konumunun hatalı olması ve taban geçirimsizliği sağlanamaması nedeniyle faaliyetinin bir daha başlatılmamak üzere sonlandırılması gerekir. Bugün başta Valilik ve Katı Atık Birliği Yöneticilerin 2020 yılından bu yana 3 defa kazanılan davalar sonucunda yeni bir tesis kurma arayışına girmeleri gerekirken; her defasında yeni bir ÇED raporu alıyorum nasıl olsa diyerek sürece bir çözüm üretmemesinin bir sonucu 5'inci ÇED kararı.” değerlendirmelerinde bulundu.

ÇAVUŞLU HALKI HUKUKİ MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMİYOR

Alınan ÇED kararı ile birlikte tesisin yeniden faaliyete başlayıp başlayamayacağının sorulması üzerine Av. Ozan Karagöz, “Yeni bir faaliyet izni, çevre lisansı ve ruhsat almaları gerekiyor. Bu süreç olağan dönemde yaklaşık bir ayı bulan bir süreç. Bu süre içerisinde Mahkeme 5'inci defa kararını verecektir. Ancak 5'inci ÇED olumlu kararını 25 günde aldıklarını görüyoruz. Öyle ki; bu ÇED sürecinde başta DSİ olmak üzere birçok kurum dahi dosyaya görüşünü sunmadı veya sunamadı. Katı Atık Birliği tarafından; hızlı bir şekilde yukarıda saydığım izinler alınmak istenecektir. Biz de mahkemeden kararımızı bekleyeceğiz. Sağduyulu ve hukuka inanan kurumların bu oldu bittiye müsaade etmeyeceğine inanıyorum. Kurumların sağlıklı bir şekilde çalıştığı, çevre ve yaşam hakkına saygı duyulduğu bir ülkede 25 günde ÇED olumlu kararı alınmayacağı gibi, 1 günde de izin, lisans ve ruhsat alınamaz. Biz Çavuşlu halkı olara hukuka sıkı sıkıya sarılacağız, sonuna kadar hukuku takip edip, hakkımızı yedirmeyeceğiz.” açıklamalarında bulundu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.6° / 11.7°

Çay Üreticilerinin Geleceğe Yönelik Kaygıları Giderilmelidir

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!