meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

CHP’den Rize’de Çay Mitingi: Maliyet 17,80; fiyat 17 lira

CHP’nin Rize’de 46 yıl sonra seçilen milletvekili Tahsin Ocaklı, çay üreticilerinin sorunlarını ve hafta sonu partisinin düzenleyeceği Çay Mitingi'ni anlattı.

RİZE 30.05.2024 10:53:00 0
CHP’den Rize’de Çay Mitingi: Maliyet 17,80; fiyat 17 lira

CHP, atanmayan öğretmenler ve emeklilerin ardından çay üreticilerinin sorunlarını gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Miting, Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kilogram başına 17 lira olarak açıklamasının ardından gündeme geldi. Bu fiyatın maliyetleri karşılamayacağını söyleyen üreticiler bulundukları kentlerde eylemler yapmaya başladı. CHP’nin Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun İl Başkanları da çay üreticilerinin yaşadığı sorunu ve taleplerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e aktardı. İl başkanlarının Rize’de büyük bir çay mitingi yapılması önerisi Özel tarafından olumlu bulundu.

CHP RİZE MİLLETVEKİLİ OCAKLI: MALİYET 17,80; FİYAT 17 LİRA

Bu pazar (2 Haziran) düzenlenecek mitingin hazırlıklarını yürüten isimlerden biri CHP’nin Rize’de 46 yıl sonra seçilen Milletvekili Tahsin Ocaklı. Üretim maliyeti 17,80 lira olan çay için açıklanan alım fiyatının 17 lira olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ocaklı, “Üreticiler, çiftçiler bu koşullarda hayatta kalamıyor. Bölgede üretim yapan insanlar; odalar, kooperatifler aracılığıyla ya da bireysel olarak eylemler, protestolar yapmaya başladı. Çiftçilerden bize ‘miting düzenleyin’ talebi vardı. Bu talep il başkanlarımız tarafından Genel Başkanımıza iletildi. O da uygun buldu” dedi.

‘İKTİDARIN MALİYET HESABI YANLIŞ’

Mitingin asıl amacının iktidarın maliyet hesaplarının yanlışlığını ortaya koymak olduğunu ifade eden Ocaklı, “‘Gelin birlikte hesaplayalım, konuşalım, Meclis’te de tartışalım’ diyeceğiz. Bizim mitingimiz çiftçilerin hak talepleriyle ilgili. Çiftçiler de mücadelede kararlı” ifadelerini kullandı.

‘ÇAYDAKİ FİYAT POLİTİKASI BİLİNÇLİ, ÇİFTÇİYİ TARIMDAN VAZGEÇİRMEK İSTİYORLAR’

Çaydaki fiyat politikasının bilinçli olduğunu ifade eden Ocaklı, “Çayı, çiftçiliği bitirmek istiyorlar. Gayrisafi milli hasıladan yüzde 1 verilmesi gerekiyordu çiftçiye, bu 0,60 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 0,75’ti. Fiyatları sürekli aşağıya çekip çiftçinin tarımdan vazgeçmesini sağlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.  

1 KİLO ÇAY İLE ÖNCEDEN 4 EKMEK ALABİLİYORLARDI ŞİMDİ 1,3 EKMEK

Ocaklı, çay fiyatlarındaki belirgin düşüşün etkilerini şu örnekle anlattı: “Çiftçiler daha önce 1 kilo çay ile 4 ekmek alabiliyorlardı, şimdi 1,3 ekmek alabiliyorlar. Sadece ekmek üzerinden yapılan bir karşılaştırma ile bile ciddi bir gelir kaybına uğradıklarını görebiliyoruz. Akaryakıta yapılan zam gibi zam istiyorlar, enflasyon oranlarında zam istiyorlar çay fiyatında; bu kadar basit.”

‘ÇAYDAKİ FİYAT POLİTİKASININ ARKA PLANI TARIM ALANLARINI MADEN SAHASINA ÇEVİRMEK Mİ?’

İktidarın fiyat politikasının arka planındaki muhtemel bir riske dikkat çeken Ocaklı, “Çayı geçim kaynağı olmaktan çıkarıp, ekilebilir tarım alanlarını maden sahasına dönüştürmek ve mülkiyet el değişiminin önünü açmak istiyorlar” iddiasında bulundu.

Arhavi’de tarım alanlarının yüzde 70’inin maden alanlarına dönüştüğünü söyleyen Ocaklı, “Trabzon, Rize ve Artvin’de ne kadar tarım alanının maden sahası olarak ruhsatlandırıldığını soru önergesi ile bakana sordum. Bu soruyu cevaplamasını umuyoruz, bizim elimizde de veriler var” diye konuştu.  

ÇAY KANUNU ÇIKMALI

Çay üretiminin kanunla düzenlenmemesinin de sıkıntı yarattığına dikkat çeken Ocaklı, “Çay üreticileri özel sektördeki fırsatçılara mahkum oluyorlar. Çünkü çay dalda durmuyor, hemen toplanması ve satılması lazım. Ama ne oluyor özel sektör taban fiyatın altında alıyor. Kimse de buna bir şey demiyor. Üretici satmak zorunda çünkü kuruyor. Bu yüzden çiftçinin kanun ile korunması gerekiyor. Ama yapmıyorlar çünkü amaçları çiftçiyi bitirmek” dedi.

‘ERDOĞAN’DAN RANDEVU İSTEDİM, YANIT ALAMADIM’

Çay üreticilerinin sorunlarına dikkatini çekmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istediğini ancak yanıt alamadığını anlatan Ocaklı, “İyi niyetli bir biçimde kendisine iletilen verilerin doğru olmayabileceğini düşündüm. Kendi verilerimizle, Cumhurbaşkanına sunulan verileri karşılaştırma imkanı olması amacıyla bu randevuyu istedim. Cumhurbaşkanı’nın bilgi sahibi olmaması da imkansız. Demek ki takdir hakkını şirketlerden yana kullanıyor” dedi.

‘CUMHURBAŞKANI İLE BİR ARAYA GELEBİLSEYDİM TÜM VERİLERİ SUNARDIM’

Kendisi gibi Rizeli olan Cumhurbaşkanı’na bir çağrısı olup olmadığını sorduğumuz Ocaklı, şunları söyledi:
“Bu insanlar çayla çocuk okutuyorlardı, ev yapıyorlardı, geçiniyorlardı. Şimdi bunların hiçbirini yapamıyorlar. Aldıkları parayla geçinemez haldeler. Cumhurbaşkanıyla bir araya gelseydim, tüm verileri sunardım; ‘akaryakıt fiyatı şudur, gübre fiyatı budur, işçi fiyatı şudur’ diye madde madde izah ederdim. ‘Verdiğiniz fiyat doğru değil. Verdiğiniz fiyatın doğruluğunda ısrarcıysanız siz çiftçiyi bitirmek istiyorsunuz’ derdim”.

ÖZEL’DEN ÇAY İTTİFAKI ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de grup toplantısında Çay Mitingine değindi. Özel, “Türkiye'nin Laz demokratları, Çerkez demokratları, tüm Rizelileri, hangi partiden olursa olsun, AK Partilisini de MHP'lisini de herkesi çay ittifakına davet ediyorum” dedi. 


Haber Kaynak : OSMAN KAPTAN
Anahtar Kelimeler: Mitingi: Maliyet ; fiyat

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.8° / 20.1°

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim

AK Parti Heyeti'nden Oltu Belediyesi'ne Ziyaret

Bakan Fidan bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, TBMM'de Basın Toplantısı Düzenledi

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş'ten Çay Üreticilerine Destek Çağrısı

CHP LİDERİ ÖZEL ÇAY ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR