CHP’nin Rize’de 46 yıl sonra seçilen milletvekili Tahsin Ocaklı, çay üreticilerinin sorunlarını ve hafta sonu partisinin düzenleyeceği Çay Mitingi'ni anlattı.
CHP, atanmayan öğretmenler ve emeklilerin ardından çay üreticilerinin sorunlarını gündeme getirmeye hazırlanıyor.
Miting, Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı yaş çay alım fiyatını kilogram başına 17 lira olarak açıklamasının ardından gündeme geldi. Bu fiyatın maliyetleri karşılamayacağını söyleyen üreticiler bulundukları kentlerde eylemler yapmaya başladı. CHP’nin Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun İl Başkanları da çay üreticilerinin yaşadığı sorunu ve taleplerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e aktardı. İl başkanlarının Rize’de büyük bir çay mitingi yapılması önerisi Özel tarafından olumlu bulundu.
Bu pazar (2 Haziran) düzenlenecek mitingin hazırlıklarını yürüten isimlerden biri CHP’nin Rize’de 46 yıl sonra seçilen Milletvekili Tahsin Ocaklı. Üretim maliyeti 17,80 lira olan çay için açıklanan alım fiyatının 17 lira olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ocaklı, “Üreticiler, çiftçiler bu koşullarda hayatta kalamıyor. Bölgede üretim yapan insanlar; odalar, kooperatifler aracılığıyla ya da bireysel olarak eylemler, protestolar yapmaya başladı. Çiftçilerden bize ‘miting düzenleyin’ talebi vardı. Bu talep il başkanlarımız tarafından Genel Başkanımıza iletildi. O da uygun buldu” dedi.
Mitingin asıl amacının iktidarın maliyet hesaplarının yanlışlığını ortaya koymak olduğunu ifade eden Ocaklı, “‘Gelin birlikte hesaplayalım, konuşalım, Meclis’te de tartışalım’ diyeceğiz. Bizim mitingimiz çiftçilerin hak talepleriyle ilgili. Çiftçiler de mücadelede kararlı” ifadelerini kullandı.
Çaydaki fiyat politikasının bilinçli olduğunu ifade eden Ocaklı, “Çayı, çiftçiliği bitirmek istiyorlar. Gayrisafi milli hasıladan yüzde 1 verilmesi gerekiyordu çiftçiye, bu 0,60 olarak gerçekleşti. Geçen yıl 0,75’ti. Fiyatları sürekli aşağıya çekip çiftçinin tarımdan vazgeçmesini sağlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Ocaklı, çay fiyatlarındaki belirgin düşüşün etkilerini şu örnekle anlattı: “Çiftçiler daha önce 1 kilo çay ile 4 ekmek alabiliyorlardı, şimdi 1,3 ekmek alabiliyorlar. Sadece ekmek üzerinden yapılan bir karşılaştırma ile bile ciddi bir gelir kaybına uğradıklarını görebiliyoruz. Akaryakıta yapılan zam gibi zam istiyorlar, enflasyon oranlarında zam istiyorlar çay fiyatında; bu kadar basit.”
‘ÇAYDAKİ FİYAT POLİTİKASININ ARKA PLANI TARIM ALANLARINI MADEN SAHASINA ÇEVİRMEK Mİ?’
İktidarın fiyat politikasının arka planındaki muhtemel bir riske dikkat çeken Ocaklı, “Çayı geçim kaynağı olmaktan çıkarıp, ekilebilir tarım alanlarını maden sahasına dönüştürmek ve mülkiyet el değişiminin önünü açmak istiyorlar” iddiasında bulundu.
Arhavi’de tarım alanlarının yüzde 70’inin maden alanlarına dönüştüğünü söyleyen Ocaklı, “Trabzon, Rize ve Artvin’de ne kadar tarım alanının maden sahası olarak ruhsatlandırıldığını soru önergesi ile bakana sordum. Bu soruyu cevaplamasını umuyoruz, bizim elimizde de veriler var” diye konuştu.
ÇAY KANUNU ÇIKMALI
Çay üretiminin kanunla düzenlenmemesinin de sıkıntı yarattığına dikkat çeken Ocaklı, “Çay üreticileri özel sektördeki fırsatçılara mahkum oluyorlar. Çünkü çay dalda durmuyor, hemen toplanması ve satılması lazım. Ama ne oluyor özel sektör taban fiyatın altında alıyor. Kimse de buna bir şey demiyor. Üretici satmak zorunda çünkü kuruyor. Bu yüzden çiftçinin kanun ile korunması gerekiyor. Ama yapmıyorlar çünkü amaçları çiftçiyi bitirmek” dedi.
‘ERDOĞAN’DAN RANDEVU İSTEDİM, YANIT ALAMADIM’
Çay üreticilerinin sorunlarına dikkatini çekmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istediğini ancak yanıt alamadığını anlatan Ocaklı, “İyi niyetli bir biçimde kendisine iletilen verilerin doğru olmayabileceğini düşündüm. Kendi verilerimizle, Cumhurbaşkanına sunulan verileri karşılaştırma imkanı olması amacıyla bu randevuyu istedim. Cumhurbaşkanı’nın bilgi sahibi olmaması da imkansız. Demek ki takdir hakkını şirketlerden yana kullanıyor” dedi.
Kendisi gibi Rizeli olan Cumhurbaşkanı’na bir çağrısı olup olmadığını sorduğumuz Ocaklı, şunları söyledi:
“Bu insanlar çayla çocuk okutuyorlardı, ev yapıyorlardı, geçiniyorlardı. Şimdi bunların hiçbirini yapamıyorlar. Aldıkları parayla geçinemez haldeler. Cumhurbaşkanıyla bir araya gelseydim, tüm verileri sunardım; ‘akaryakıt fiyatı şudur, gübre fiyatı budur, işçi fiyatı şudur’ diye madde madde izah ederdim. ‘Verdiğiniz fiyat doğru değil. Verdiğiniz fiyatın doğruluğunda ısrarcıysanız siz çiftçiyi bitirmek istiyorsunuz’ derdim”.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de grup toplantısında Çay Mitingine değindi. Özel, “Türkiye'nin Laz demokratları, Çerkez demokratları, tüm Rizelileri, hangi partiden olursa olsun, AK Partilisini de MHP'lisini de herkesi çay ittifakına davet ediyorum” dedi.