CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon verilerine sert tepki gösterdi. Bak, TÜİK’in iktidarı üzmemek için rakamlarla oynadığını öne sürerek, açıklanan oranların vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıları yansıtmadığını söyledi.
TÜİK’in verilerine göre, Ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) değişim aylık yüzde 2,55, yıllık ise yüzde 32,87 olarak açıklanmıştı. Ancak CHP’li Mustafa Bak, bu oranların “gerçek enflasyonun yarısı bile olmadığını” savundu.
Bak, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Devletin resmi istatistik kurumu TÜİK, Ekim ayı enflasyon oranlarını açıklarken yine iktidarı üzmemek için elinden gelenin en iyisini yapmıştır. TÜFE’nin yıllık yüzde 32,87 olarak açıklanması, AKP’nin ülkeyi yalan ve algı yönetimiyle idare etmeye çalıştığının açık göstergesidir.”
CHP Trabzon İl Başkanı Bak, vatandaşın mutfakta yaşadığı zorlukların resmi verilerle örtüştürülmeye çalışıldığını belirterek, “Gerçek enflasyon açıklanan rakamların en az iki katından fazla. Buna rağmen halkı kandırmaya devam ediyorlar. Asgari ücretlinin alım gücü 15 bin liranın altına düşmüş durumda. Halkımızın içinde bulunduğu derin yoksulluk ortada” dedi.
Bak, Türkiye’deki ekonomik koşulların yalnızca bir geçim sorunu olmaktan çıktığını, siyasi bir krize dönüştüğünü ifade ederek şu değerlendirmede bulundu:
“Maaşlar eriyor, resmi artışlar hayat pahalılığı karşısında yetersiz. Kira ve faturalar kabusa dönüşmüş durumda. Hükümet yetkilileri grafiklerle oyalanıyor ama halkın gerçek yaşamını görmüyor. İnsanlar mutfağında, pazarda, faturasında mücadele ediyor.”
Açıklamasında iktidarın halktan uzaklaştığını da vurgulayan Bak, “İktidar halkını unutmuş, sadece kendi iktidarını koruma derdine düşmüştür. CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarla halkın iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Gerçek enflasyon yalancı TÜİK rakamlarıyla değil; akılcı ekonomi politikalarıyla düşürülür” ifadelerini kullandı.
Bak, açıklamasının sonunda “Artık söz değil, çözüm zamanı. Halkın geçim derdini görmeyen hiçbir politika kabul edilemez” diyerek iktidara çağrıda bulundu.