CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploması etrafında süren tartışmalara ve başlatılan soruşturmaya sert tepki gösterdi. Ocaklı, İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili 34-35 yıl öncesine dayanan bir soruşturma başlatılmasının hukuka aykırı olduğunu ve bunun “kötü niyet” taşıdığını savundu. CHP’nin Cumhurbaşkanı ön seçim adayı olan İmamoğlu’nun yükselen profilinden iktidarın korktuğunu iddia eden Ocaklı, “Bu soruşturma, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığından korkulmasından başka bir şey değildir” dedi.
Ocaklı, İmamoğlu’nun siyasi kariyerinde Beylikdüzü ilçe başkanlığı, belediye başkanlığı ve iki dönem İBB Başkanlığı gibi görevlerde sürekli başarı elde ettiğini vurgulayarak, “Her seferinde kazanması ve iktidarı yenmesi yüzünden duyulan korkudan dolayı engellemeye çalışıyorlar. Ancak Türkiye’nin gündeminde bu hukuksuzluklara karşı Ekrem Bey’e büyük bir övgü ve sahiplenme var. Cumhurbaşkanı adayımız olacaktır, bu onun hakkıdır” ifadelerini kullandı.
“Diploma Kararı Yalnızca Üniversitenin Yetkisinde”
Diploma tartışmalarına da açıklık getiren Ocaklı, İmamoğlu’nun diploması hakkında karar verebilecek tek merciin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi yönetim kurulu olduğunu belirtti. Savcılığın, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) ya da rektörlüğün bu konuda yetkisi olmadığını dile getiren CHP’li vekil, eğer diploma iptal edilirse hukuki yollarla hak aranacağını söyledi. Ocaklı, böyle bir iptalin İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını engelleme hamlesi olarak değerlendirileceğini ve buna iştirak edenler hakkında “görevi kötüye kullanma” ile “Anayasayı ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. “İç hukuk yolları zorlanacak ve Sayın İmamoğlu’nun aday olabileceği sonucuna ulaşılacağına inanıyorum” diye ekledi.
“Türkiye Rahat Olsun”
Ocaklı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türkiye rahat olsun; Ekrem İmamoğlu, Türkiye’yi ayağa kaldıracak, bugünkü hukuksuzlukları ortadan kaldırabilecek bir adaydır. CHP’nin adayı sadece Ekrem İmamoğlu değil, 1.750.000 üyesiyle içinden binlerce Ekrem İmamoğlu çıkartabilecek kadar nitelikli ve birikimli insanlara sahiptir. Bütün yapılanların farkındayız. Türkiye’yi aydınlık günlere kavuşturmak için çalışmaya devam ediyoruz.”
İmamoğlu’nun diploması etrafındaki tartışmalar, onun Cumhurbaşkanı adaylığı ihtimalinin güçlenmesiyle birlikte yeniden gündeme gelmiş durumda. CHP, bu süreci “siyasi bir engelleme girişimi” olarak nitelendirirken, iktidar cephesinden henüz resmi bir yanıt gelmedi.