Ninnilerde bile geçen "uyusun da büyüsün" ifadesi aslında tamamen doğru. Bebek ve çocukların sağlıklı gelişiminin en önemli unsuru düzenli uyku.
Çocuklar ne zaman yatmalı? Bu, dünyanın her yerindeki ebeveynler arasında popüler bir soru. Bu sorunun, kime sorduğunuza bağlı olarak birkaç farklı yanıtı var, ancak çoğu kişi küçüklerin dört aylık civarında düzenli bir uyku düzenine alışmaları gerektiği konusunda hemfikir.
Yenidoğanlar genellikle gündüz ve gece boyunca iki saatlik kısa süreler boyunca uyuyor. Dört ila sekiz aylık bebeklerin güzenli kestirmelere ek olarak, daha erken uyumaları gelişimleri için oldukça önemli. Bu nedenle onları 17:30 ile 19:30 arasında yatırmak gerekiyor.
Uyku danışmanları, sekiz ila on aylık bebekler için uyku saatinin ikinci öğleden sonra şekerlemesinden en geç beş saat sonra olması gerektiğini söylüyor.
On ila on beş ay arasındaki bebekler ise muhtemelen daha kısa şekerleme yaptıklarından, daha erken yatmalı. Tavsiye edilen saat ise 18:00 ile 19:00 arası. On beş aydan üç yıla kadarki aşamada bebekler gün boyunca daha az şekerleme yaptığı için, akşam yatma saatini 18:00 ile 19:00 arasında tutmak öneriliyor.
Üç ila altı yaş aralığındaki çocukların akşam 6:00 ile 20:00 arasında yatmaları tavsiye ediliyor. Çünkü çocuklar artık şekerleme yapmadığından geceleri fazladan bir saat uykuya ihtiyaç duyuyor.
Yedi ila on iki yaş arasındaki çocuklar için uyku, enerji dolu olmaları, okul günü boyunca düzgün bir şekilde çalışabilmeleri ve konsantre olabilmeleri için kritik öneme sahip. Bu yüzden uzmanlar onların yatma saatini 19:30 ile 21:00 olarak ayarlamanızı tavsiye ediyor.
Çocuklar ergenlik çağından erken yetişkinliğe geçerken ise her gece saat 22:00'de yatakta olmaları lazım.
Düzenli uyuyan çocukta büyüme daha hızlı oluyor. Bu çocuklarda öğrenmenin daha net, hafızanın ise daha güçlü olduğu araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Yetersiz uyuyan çocuklarda ise durum tam tersi. Obezitenin daha sık olduğu saptanan bu çocuklarda abur cubur yeme, fazla kalorili içecekler içme ve televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirilen sürenin daha fazla olduğu gözlemlenmiş.
Düzenli bir uyku saati, uyku öncesi masal ve rahatlatıcı bir müzik, gün içerisinde bedensel aktivite için fırsat sağlanması, uyandığında onu bekleyen cazip aktivite ve sürprizler listesi sunmak, çocuğu güven objesi ile baş başa bırakmak, badem yağı, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak yollarıyla sağlanabilir. Uyumaya gitme zamanı hakkında aile ile çocuk arasında savaş değil barış ortamı yaratmak problemlerin çözüme kavuşmasına yardımcı olacaktır.