Denge Tahtası Nedir, Ne İşe Yarar?
Denge tahtaları, diğer faydaların yanı sıra denge ve duruşu iyileştirmeye, rehabilitasyona yardımcı olmaya, alt vücut yaralanmalarını önlemeye ve çekirdek gücünü artırmaya yardımcı olmak için, denge tahtası hareketleri yaparken üzerinde durabileceğin bir fitness aletidir. Aralarından seçim yapabileceğin farklı denge tahtaları vardır, ancak günün sonunda senin için en iyi olan denge tahtasını tercih etmen ve kullanman gerekir. Bir pilates ya da yoga denge tahtası tipik olarak ahşaptan yapılır ve tahtanın ortasında düz bir üst kısım ve kubbe şeklinde, dengesiz bir taban yer alır. Bu, tahtanın farklı yönlerde hareket etmesini sağlar. Sallanan tahtalar dikdörtgen olabilir veya bir yandan diğer yana veya önden arkaya hareket etmeni sağlayan kavisli bir U şekline sahip olabilir. Sallanma tahtaları olarak da adlandırılan yuvarlak denge tahtaları, hem yana doğru hem de önden arkaya hareket etmene izin verir, ancak aynı zamanda tahtayı bir daire içinde (bu hareket "dünyanın etrafında" olarak da bilinir) eğmene de olanak sunar. Fizyoterapistler genellikle alt bacak yaralanmalarının - daha spesifik olarak ayak bileği burkulmalarının - rehabilitasyonunda kullanırlar; dolayısıyla bir denge tahtası fizik tedavi esnasında da sıklıkla kullanılan bir alettir.
Denge Tahtası Faydaları Nelerdir?
Neredeyse herkes bir denge tahtasında kendine meydan okumanın bir yolunu bulabilir. Genel olarak bu fitness aleti aşağıdakilerin geliştirilmesine yardımcı olur ve fayda sağlar:
Unutmamak gerekir ki bir denge tahtası ile çalışmanın daha derin faydaları da olabilir. Yeni başlayanlar için, derin karın kasların seni dik tutmak için çalıştığından bu tür jimnastik denge tahtası egzersizleri çekirdek güçlendirme programına da harika birer eklentidir.
Denge Tahtası Egzersizleri Nelerdir?
Denge tahtası eğitiminde yeniysen, bu egzersizleri elini koyabileceğin bir duvara veya masa gibi sabit bir yüzeye yakın yapmayı denemelisin. Bir denge tahtası kullanımı ile bütün bir antrenman oluşturabilirsin. Başlamana yardımcı olmak için, işte vücudundaki ana kasları hedef alan beş egzersiz.
Temel Denge Egzersizleri
Bu denge sekansı, temel bir duruşla başlar, öne arkaya eğime doğru hareket eder ve bir yandan diğer yana hareketle sona erer. Bu, stabiliteyi, koordinasyonu ve mekansal farkındalığı geliştirmeye yardımcı olmak için kalçalarını, dörtlülerini, hamstringlerini, baldırlarını ve çekirdek kaslarını hedefler.
1. Başlangıç pozisyonu
Bu pozisyonda 30 saniye dengele.
2. Önden arkaya
30 saniye boyunca yavaşça ileri ve geri eğ.
3. Yanlara doğru
30 saniye boyunca bir yandan diğer yana sallan.
Mini Squatlar
Denge tahtası üzerinde mini squatlar yaparak kalça kaslarını, kuadrisepslerini, hamstringlerini ve çekirdek kaslarını hedef alabilirsin.
Denge konumunda başla, ancak ayaklarını kenarlara doğru birkaç santim hareket ettir. Kalça mesafesinden biraz daha geniş olmasını sağla.
Denge için kollarını öne veya yanlarına yerleştir. Alternatif olarak, dengeye yardımcı olması için duvara veya sabit bir yüzeye tutunabilirsin.
Dizlerini yavaşça çömelme pozisyonuna getir. Dengeyi korurken yalnızca gidebildiğin kadar uzağa git.
Topuklarının arasından it ve ayağa kalk.
10–15 tekrarı tamamla.
Plank
Denge tahtasında plank, karın kaslarını, kalça kaslarını, bacaklarını, omuzlarını, sırtını ve kollarını hedefler - kısacası neredeyse her yeri!
Bu pozisyonu 30 saniye veya mümkün olduğunca uzun tut.
Şınav
Denge tahtası şınavları, denge tahtası egzersizlerini bir adım öteye taşır ve göğüs, triceps ve merkez kaslarını hedef alır.
5-10 tekrarı tamamla.
Kalça Köprüsü
Denge tahtası glute köprüsü, kalça kaslarını, hamstringlerini ve çekirdek kaslarını çalıştırır.
Denge Tahtası Kullanırken Almanız Gereken Güvenlik Önlemleri
Bir denge tahtası çalışması denge oluşturmana yardımcı olabilirken, bu yüzeylerin tasarım gereği sallantılı olduklarını unutmamak gerekir. Bu, tahtadan düşebileceğin (ve hatta belki incinebileceğin) anlamına gelir. Güvende kalmak için şu ipuçlarını aklında bulundur: