DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, hükümetin tarımsal girdi maliyetlerini 63 aydır düşüremediğine dikkat çekerek, bu durumun üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, hükümetin tarımsal girdi maliyetlerini 63 aydır düşüremediğine dikkat çekerek, bu durumun üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti. Karal, hükümetin artan maliyetlerle üretimi baltaladığını ve toprağın bereketini tırpanladığını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,41, yıllık bazda ise yüzde 32,92 oranında arttı. Bu oranlar, tarımsal maliyetlerin sürekli yükseldiğini gözler önüne serdi.
"5 Yıldır Durmaksızın Artan Maliyetler"
Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 2019 Eylül ayından bu yana aralıksız arttığını ve çiftçilerin bu yüksek maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını vurguladı. Mazot, gübre, elektrik ve tohum gibi girdi fiyatlarındaki astronomik artışlar nedeniyle çiftçilerin tarımsal üretimden uzaklaşma noktasına geldiğini belirten Karal, hükümetin bu soruna çözüm üretmekte yetersiz kaldığını söyledi.
Karal, “63 aydır süregelen bu maliyet artışlarına hiçbir çözüm üretilemedi. Tarım maliyetlerindeki artış, gıda fiyatlarına da yansıyor. Bu şartlar altında enflasyonla mücadele etmek neredeyse imkansız hale geliyor” diye konuştu.
"Tarım Sektörü Çökerse Hepimiz Altında Kalırız"
Milletvekili Karal, tarım sektöründeki girdi maliyetlerinin çiftçiye büyük darbe vurduğunu ve hükümetin ithalatı önceliklendiren tarım politikalarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Karal, “Küresel ısınma ve su kaynaklarının bilinçsizce kullanılması nedeniyle çiftçilerimiz tarımsal sulama sıkıntısı yaşıyor. Ayrıca, bazı bölgelerde şiddetli yağışlar, seller ve fırtınalar çiftçilerin hayatını zorlaştırıyor. Hükümet ise çiftçiye destek sağlamak yerine maliyetleri arttıran politikalar uyguluyor. Bu durumda üretim nasıl sağlanacak, çiftçi nasıl ayakta duracak?” şeklinde konuştu.
Tarım sektöründeki alarm zillerinin çaldığını ifade eden Karal, “Çiftçimizin emeği, ülkemizin milli serveti heba oluyor. Bu kayıtsızlık kabul edilemez. Tarım Bakanlığı, 63 aydır artan maliyetleri durduramıyor. Hükümet, artık çiftçimizin sesine kulak vermeli. Çiftçilere maliyet desteği sağlanmalı, teşvikler artırılmalı ve üreticinin nefes almasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Karal, aksi takdirde tarım sektörünün tamamen çökeceği ve bunun tüm toplum için büyük bir felakete yol açacağı uyarısında bulundu.