DEVA Partili Karal: “Ramazan birçok Müslüman coğrafyada acının ve gözyaşının ayına dönüştü”

DEVA Partili Hasan Karal, Kadir Gecesi mesajında Ramazan’ın birçok Müslüman coğrafyada savaş ve acı içinde geçtiğini belirterek İslam dünyasının sessizliğini eleştirdi.

RİZE 16.03.2026 15:15:00 0
DEVA Partili Karal: “Ramazan birçok Müslüman coğrafyada acının ve gözyaşının ayına dönüştü”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Kadir Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Karal, Ramazan ayının rahmet, bereket ve kardeşlik ayı olması gerekirken birçok Müslüman coğrafyada savaş, yoksulluk ve acı içinde yaşandığını ifade etti.

Ramazan gecelerinde gökyüzünü yıldızların değil, bombaların aydınlattığını söyleyen Karal, İran’dan Lübnan’a, Gazze’den Afganistan’a, Irak’tan Suriye’ye kadar pek çok bölgede insanların Ramazan’ı huzur içinde karşılayamadığını dile getirdi.

Müslüman coğrafyaların uzun yıllardır çatışma ve savaşlarla karşı karşıya olduğunu belirten Karal, “Ramazan ayı Müslümanlar için rahmetin, bereketin ve mağfiretin ayıdır. Ancak bugün birçok yerde Ramazan huzurun değil acının, kardeşliğin değil çatışmanın gölgesinde yaşanıyor.” dedi.

Gazze’de yıllardır abluka ve saldırıların sürdüğünü, Yemen’de çocukların açlıkla mücadele ettiğini, Sudan’da ise insanların silah sesleriyle uyandığını belirten Karal, savaşların en ağır bedelini sivillerin ve özellikle çocukların ödediğini vurguladı.

İslam dünyasının yaşanan trajediler karşısındaki sessizliğini de eleştiren Karal, 2 milyarlık İslam âleminin çoğu zaman yalnızca seyretmekle yetindiğini söyledi. Karal, “Kur’an bize zulme karşı susmamayı emreder. Peygamber Efendimiz de ‘Zulme rıza zulümdür’ diye öğretmiştir. Ancak bugün mazlumun çığlığı çoğu zaman diplomasi koridorlarında kayboluyor.” ifadelerini kullandı.

Kadir Gecesi’nin yalnızca bir dua gecesi değil aynı zamanda insanlık için bir uyanış çağrısı olduğunu belirten Karal, tarih boyunca hiçbir zulmün sonsuza kadar sürmediğini hatırlattı.

Karal, “Kadir Gecesi bize bir gerçeği hatırlatıyor: Tarih boyunca Firavunlar da, Nemrutlar da oldu ama hepsi gelip geçti. Zulüm ne kadar güçlü görünürse görünsün hakikat karşısında ayakta kalamaz. 2 milyarlık bir ümmetin sessizliği değil, vicdanı konuştuğunda dünya değişir.” dedi.

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Pazartesi Orta kuvvetli yağmurlu 8.5 ° / 7.1 °
Salı Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı 10.2 ° / 5.7 °
Çarşamba Güneşli 12.5 ° / 4.6 °