DEVA Partili Hasan Karal, çocukların internet kullanımıyla ilgili TBMM Başkanlığına Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, dijital bağımlılık ve içeriklerin denetimsizliğinin çocukları uygun olmayan içeriklere maruz bıraktığını ve gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirterek, verdiği önergelerle ‘siber zorbalık’ ile ilgili tedbirlere ilişkin Ulaştırma ile Milli Eğitim bakanlarına sorular yöneltti.
“Sosyal medya, oyun bağımlılığı ve siber zorbalık gibi sorunlar çocuklar için büyük tehdit”
Bugün yaklaşık 20 milyon öğrencinin karne almasıyla 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı yarıyıl tatilinin başlayacağını anımsatan Milletvekili Karal, çocukların tatil boyunca uzun süre teknolojiye maruz kalacağını söyledi. Günümüzde teknolojinin, çocukların hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olsa da bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımın olumsuz etkilerinin giderek arttığına dikkat çeken Karal, “Bilhassa sosyal medya, oyun bağımlılığı ve siber zorbalık gibi sorunlar, çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Araştırmalar, aşırı ekran süresinin çocuklarda uyku bozukluğu, sosyal izolasyon ve akademik performans düşüklüğüne yol açtığını gösteriyor. Dijital bağımlılık ve içeriklerin denetimsizliği de çocukları uygun olmayan içeriklere maruz bırakıyor ve gelişimlerini olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.
Milletvekili Karal, çocukların dijital dünyada güvenli bir şekilde var olmalarını sağlamak için kapsamlı koruma tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Ailelerin ve eğitimcilerin bilgilendirilmesi, dijital okuryazarlık programlarının yaygınlaştırılması ve güvenli içerik platformlarının geliştirilmesinin bu alanda atılabilecek adımlar arasında yer aldığını ifade eden Karal, verdiği soru önergelerinde Bakan Tekin ve Bakan Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:
1) Çocukları internetin zararlı içeriklerinden korumak için ebeveynlere yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmesi ve ücretsiz güvenli internet filtreleme hizmetleri sunulması konusunda Bakanlıkların herhangi bir çalışması mevcut mudur?
2) Çocukları hedef alan siber zorbalık, kişisel bilgilerin izinsiz kullanımı gibi dijital suçlarla mücadelede hangi tedbirler alınmaktadır?
3) Çocukların sağlıklı bir çevrede gelişimlerini sürdürebilmesi için dijital mecraların denetim altına alınması ve çocuklara uygun içeriklerin oluşturulması noktasında herhangi bir düzenleme veya yaptırım uygulaması mevcut mudur?
4) Çocukların teknoloji kullanımını kontrol altına almak amacıyla, okullarda dijital medya okuryazarlık eğitiminin zorunlu hale getirilmesi planlanmakta mıdır?
5) Çocuklarda internet bağımlılığını azaltmak amacıyla, çocuk ve gençlerin dijital dünyada bilinçli kullanıcılar olmalarını sağlamak için Milli Eğitim müfredatına yönelik herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?