Deve Dikeni Tohumu Nedir, Ne İşe Yarar?

Doğanın zengin topraklarında yetişen yüzlerce farklı bitki türü var.

SAĞLIK 25.08.2023 15:46:00 0
Deve Dikeni Tohumu Nedir, Ne İşe Yarar?

Deve Dikeni Tohumu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz deve dikeni tohumu buğday tanelerinin daha koyu renklisi gibi görünen bir tohumdur. Dilediğiniz miktarlarda alarak evinizde doğal tedavi için tercih edebileceğiniz deve dikeninin iyi geldiği bilinen hastalıkların bazıları şunlardır:

  • Siroz Hastalığında:

Karaciğere etki ederek resmen geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilen siroz hastalığında düzenli olarak deve dikeni tohumu kullanılması önerilir. Siroza bağlı belirtilerin ortadan kaldırılmasında etkili olan deve dikeni tohumu aynı zamanda da karaciğerin yağlanmasının önüne geçer.

  • Mideye Bağlı Rahatsızlıklarda:

Mide çeşitli sebeplere bağlı olarak çeşitli hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir. Genellikle ağrılı ve zorlu geçen bu rahatsızlıkların en dikkat çekenleri ülser, reflü, gastrit ve şişkinliktir. Bu tarz sorunları yaşayan kişiler deve dikeni tohumu sayesinde rahatsızlıktan kaynaklanan belirtilerin etkileri yavaşlatılabilir.

  • Safra Taşlarının Yok Edilmesinde:

Sağlıklı çalışmayan böbrekler bir süre sofra safra kesesince taş oluşumlarına neden olabilir. Ağrı ve sancı düzeyi yüksek olan bu rahatsızlığı ortadan kaldırmak için deve dikeni tohumu çayı tüketilebilir.

  • Diyabet Hastalığında:

Düzenli bir beslenme ve hayat isteyen diyabet hastalığında insülin seviyesini dengede tutmak oldukça zordur. Sık doktor kontrolü gerektiren bu rahatsızlığı bulunan kişiler doktor kontrolüyle deve dikeni tohumu tüketerek ani şeker yükselmelerinin önüne geçebilir.

  • Kalp ve Damar Hastalıklarının Önlenmesinde:

Çoğu kalp ve damar rahatsızlığının ana sebeplerinden biri aşırı yüksek kolesteroldür. Kolesterolü dengede tutmak ve yükselerek kalp, damar hastalıklarına sebep olmasını deve dikeni tohumuyla engelleyebilirsiniz.

Deve Dikeni Tohumu Faydaları Nelerdir?

Yabani bir ot olmasına rağmen birçok vitamin ve minerali içeren deve dikeni tohumu inceleme alındığında bol miktarda C vitamini içerdiği görülebiliyor. Bunun dışında kalsiyum, potasyum, protein, selenyum, doymamış yağ asitleri ve lif içerir. Günlük olarak tüketebileceğiniz ve büyük ihtimalle ilk kez duyduğunuz deve dikeni tohumunun faydaları şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
  • Sedef, akne, sivilce, leke gibi cilt sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir. Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için düzenli olarak tüketilebilir.
  • Kanserli hücrelerle savaşır, bu hücrelerin yayılmasını engeller ve iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Menopoz dönemlerinde kadınlarda meydana gelen kemik deformasyonlarının önüne geçer.
  • Anne sütünün artırımında kullanılır.
  • Alerjik astım rahatsızlıklarında doktor desteğiyle birlikte tüketilebilir.
  • Lifli dokusu nedeniyle kilo kontrolü sağlamak kişiler tarafından diyet listelerine alınabilir.
  • Detoks amacıyla çayı tüketilir.

Deve Dikeni Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması gereken deve dikeni tohumu farklı yöntemlerle tüketilebilir. En çok tercih edilen kullanım yöntemlerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Haşlama Yöntemi: Özellikle diyet yapan ve sindirim sistemini düzenlemek isteyenlerin deve dikeni tohumu yoğurtla yenir mi sorusuna bu haşlama yöntemi yanıt olacaktır. Dilediğiniz miktarda deve dikeni tohumunu bir miktar su ile haşlayıp suyunu süzün. Haşlanarak yumuşatılan tohumlar salatalarda, bal ile ve yoğurt ile ara öğün olarak tüketilebilir.
  • Kavurma Yöntemi: Aldığı deve dikeni tohumunu daha uzun süreler muhafaza etmek isteyen kişiler bir tavada tüm tohumları kavurarak işleme alıyor. Kavrulan tohumlar soğuduktan sonra çay yapımında ya da ara öğünlerde çeşitli kürlerle birlikte tüketilebilir.
  • Demleme Yöntemi: Deve dikeni tohumunun en yaygın kullanım şekli çayını demlemektir. Kaynayan bir bardak suya bir miktar tohum atın ve yaklaşık 6 – 7 dakika sonra süzerek içebilirsiniz.

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Dikeni Tohumu Nedir Yarar?