Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir ve Diş Eti Hasarları Neden Olur?

Diş çürüğü temel olarak diş yüzeyine veya dentine zarar verir. Ağzınızdaki diş bakterileri dentine saldıran asitler oluşturduğunda oluşur. Tartar ise mineralize tortulardan oluşur.

SAĞLIK 3.11.2024 14:38:00 0
Diş Çürümesi Nedenleri Nelerdir ve Diş Eti Hasarları Neden Olur?

Çürükler, bakterilerin neden olduğu diş çürümelerinden kaynaklanır. Bu bakteriler, dişin merkezi kısmı olan pulpada bulunan belirli minerallerden beslenir. Sinir hücreleri, kan damarları ve sıvı dolu bir kemik rezervuarı içerir. Sonuç olarak tortular sertleşir ve boşluklar oluşturur. İki tip diş çürüğü vardır. Biri, küçük bir delik veya sivilce olarak başlayan erken aşamalar olarak bilinir. Bakteriler sinir hücrelerini enfekte etmeye başlar, bu da ağrı ve hassasiyete yol açar. Ağrı iç elmacık kemiğinde, dişin tabanına yakın ve hatta diş etinde hissedilebilir. Dişinizin çevresinde daha fazla hassas sıcaklık hissedebilirsiniz.

İçerik Devam Ediyor

Diş çürüğü genel sağlığınızı etkileyebilir. Bunun nedeni, sindirime yardımcı olmak için asit üreten ve ayrıca yiyeceklerin ayrışmasına yardımcı olan belirli bakteri türlerinin olmasıdır. Bakteriler çok fazla asit ürettiğinde bu, dişin hızla çürümesine ve hatta diş kökünü destekleyen sinir hücrelerine zarar vermesine neden olur. Bu nedenle, ne kadar az şekerli yiyecekler yerseniz o kadar iyi olur. Diş çürüğü dişin dış tabakasına zarar vermeyebilir. Ancak tedavi edilmezse boşluk oluşturabilir. Halihazırda bir boşluğa dönüşen çürümeye apse denir. Apseler dişi zayıflatabilir, diş kaybına ve konuşma sorunlarına yol açabilir. Diş çürüğü çürüklere yol açabilir ve bazen bakteriler geri dönüşü olmayan noktaya ulaştığında apseler gelişir.

Diş Eti Hasarları Neden Olur?

Diyetiniz diş çürümesinde rol oynar. Çok fazla şekerli yiyecek tüketen kişilerin, sağlıklı bir diyet tüketenlere göre diş çürümesine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, diyetinizden mümkün olduğunca çok şeker ve nişastalı yiyecekleri denemek ve çıkarmak önemlidir. Boşluklara katkıda bulunan sadece şeker ve nişastalı yiyecekler değildir. Rol oynayan diğer bir faktör florürdür. Diş macunlarının önemli bir bileşeni olan florürün uzun süredir diş çürüğü gelişimine neden olduğu bilinmektedir. Florürlü diş macunları, dişlerde mine adı verilen sert bir dış tabaka oluşturarak çürüklerin önlenmesine yardımcı olan florür içerir. Mine, dişin en dış tabakasıdır ve genellikle sert bir dentin tabakası ile korunur. Diş çürüğü belirli bir aşamaya geldiğinde ağız kokusu veya diş çürümesi gibi belirtiler olarak ortaya çıkabilir. Bu semptomlar genellikle durum daha sonraki aşamalara ilerleyene kadar ortaya çıkmaz. Bu noktada diş çürüğü dişin sinirlerini etkileyerek ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bu noktada ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasında diş etlerinde hassasiyet, şişlik ve dişlerin çevresinde iltihaplanma yer alır. Bu aşamalardan herhangi birine ilerleyen diş çürüğü, hemen tedavi edilmezse çürüklere yol açabilir. Diş hekiminiz mevcut kaviteyi çıkarmak ve yeni kavitelerin oluşmasını önlemek için muhtemelen bir takım işlemler yapmak isteyecektir. Bu tedavilerden bazıları şunları içerir: ölçeklendirme, kök düzeltme ve kavite doldurma.

Diş Çürümesi Nedenleri Nedir?

Diş çürümesine ne sebep olur? Diş çürüğü, gerçek dişin diş yapısının kademeli olarak yumuşamasıdır ve plak bakterileri ağzınızdaki şekeri bozduğunda üretilen belirli asitlerin dişin bu yapısının kademeli olarak zarar görmesine işaret eder. Dişinizdeki bu doğal mineral kaybı tedavi edilmezse, sonunda dişlerde bir boşluk veya başka bir delik oluşabilir. Bu gerçekleştiğinde, sinirler ve kan damarları da dahil olmak üzere tüm diş yapısı onarılamaz bir şekilde hasar görene kadar diş çürümesi ilerlemeye devam edecektir. Diş çürüğü vakalarının çoğu kişinin diyetiyle ortaya çıkarken, bazılarına sahip olduğunuz diş tedavileri neden olabilir.

Bazı yiyecek ve içeceklerin çürüğe neden olmaya daha yatkın olduğu bilinmektedir. Bu tür yiyecek ve içecekler, şekerli içecekler, kekler ve şekerlemeler gibi şeker içeriği yüksek olan ve vücut tarafından kolayca sindirilen ve midedeki asitlerin diş minesini aşındırmasına neden olan alkolsüz içecekleri içerir. . Bu asitler daha sonra bakterilerin dişlerin içindeki besinlere amansız saldırısına devam ettiği için daha fazla diş çürümesine neden olur. Bu nedenle çürükleri önlemek ve çürük risk faktörlerinden uzak durmak için yemeklerden sonra ve ara öğünlerde dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalamak akıllıca olacaktır.

Diş çürümesine ve çürüklerine de katkıda bulunan gıdalar, süt ürünleri ve etler gibi tükürüğü eksik olanları içerir, bu da hem tükürüğünüzü plak oluşturan gıda parçacıklarındaki asit ve bakterilerle mücadelede daha az etkili bırakabilir, hem de diş çürümesini teşvik edebilir. Tükürük, ağzınızı nemli ve temiz tutmanın önemli bir parçasıdır, bu nedenle kuru bir ağız sorunu nedeniyle yeterince su içmediğinizi fark ederseniz, içtiğiniz su miktarını artırmaya çalışın ve plakta olabilecek asit ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmak için düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya başlayın. Ağzınızda yiyecek parçacıkları oluşturabilir ve kalan tükürüğün giderilmesine yardımcı olmak için yemek yedikten veya içtikten sonra ağzınızı durulayın. Diş çürümesini önlemek için şekerli yiyeceklerden, şekerli çay ve kahveden, ayrıca asitli yiyecek ve içeceklerden kaçının ve ağzınızı durulamak ve ağzınızı temiz tutmak için bol miktarda su için. Diş çürüğü ve/veya çürükleri yaşadığınızı ve bu yöntemlerle tedavi edilemediğini fark ederseniz, tıbbi yardım alın.

Diş Çürükleri ve Diş Macunu Kullanımı

Doğru diş çürüğü tedavisini uygularsanız diş çürüğünün önlenebileceğini biliyor musunuz? Dişlerimizi düzenli fırçalamanın güzel ve bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmamızı sağlayacağını hepimiz biliyoruz. Ancak bazen dişlerimizi düzenli fırçalamayı unutuyoruz ki bu sadece kendimiz için değil değerli dişlerimiz için de çok tehlikeli olabilir. Dişlerimizin dişleri arasına yiyecek sıkıştığında çürümeye neden olur veya başka herhangi bir bakteri veya mikrop girebilir. Bu problemle birlikte diş çürüğü tedavisi, ağzımızın içindeki tüm bu bakterileri temizlemek ve girmesini engellemek için devreye girer. Yeniden.

İyi bir diş çürüğü tedavisi florürdür. Florür, birçok diş hekimi ve diş uzmanı tarafından etkili olduğu kanıtlanmış doğal bir diş çürüğü tedavisi olarak yaygın olarak bilinir. Florürlü diş macununun faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, internette biraz araştırma yapabilirsiniz. Florürlü diş macununun etken maddesi florür sayesinde diş çürümelerine karşı savaştığı bilinmektedir. Emayeyi daha güçlü hale getirerek çalışır, böylece herhangi bir yabancı madde fırçalama ile kolayca çıkarılır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Haber Kaynak

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü bakteriler